Стиже нова помоћ за грађане: Запосленима од 32.000 до 48.000 динара, новац ће добити и незапослени

У оквиру припреме новог пакета мера за помоћ привреди и грађанима размишља се и о некој врсти подршке за незапослене, потврђено је данас Танјугу у Министарству финансија.

Подршка за незапослене тек треба да буде дефинисана, кажу у том министарству.

Када је реч о помоћи за запослене, више од милион људи би могло да добије два или три пута по пола минималца, то јест од 32.000 до 48.000 динара.

Такође, размишља се ако буде потребно и о додатној подршци грађанима, а која је у 2020. била у виду исплате 100 евра свим пунолетним грађанима.

До Сретења, 15. фебруара, би требало да буде дефинисан додатни пакет помоћи привреди и сада се раде последње анализе како би новац био усмерен на прави начин, како би се помогло свима којима је то потребно, рекао је раније Танјугу министар финансија Синиша Мали.

Мали је истакао да су јавне финансије Србије стабилне и да има довољно простора да се обезбеде средства за нови пакет помоћи привреди и грађанима, који је најавио председник Србије Александар Вучић.

„Разматрамо више опција, али верујемо да ће то бити исплата половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане у току године, који су већ од 1. јануара добили и повећање пензија од 5,9 одсто“, рекао је Мали.

Држава ће, додаје он, наставити и ове године да спроводи и гарантне шеме за кредите, те истиче да је у току прошле године на тај начин укупно 1,5 милијарда евра ушла у приватни сектор.

Вучић је у понедељак најавио да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди који ће бити, како је рекао, „нова инјекција“ за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа.

Истакао је да је тим системом обухваћемо 1.052.000 запослених.

Вучић је навео да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца.

Казао је да ће бити и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минимаца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале са 1,5 милијарди евра, а овог пута би преко тог система, истакао је, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *