Стигло још 50.000 доза вакцине Спутњик Ве – допремљене у Торлак; Лончар: Производња у Србији могућа до лета

Нових 50.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“, које су рано јутрос стигле у Србију, допремљене су око 9 сати у Институт „Торлак“.

Одатле ће вакцине бити дистрибуиране центрима за вакцинацију широм земље.

Авион „Ер Србије“ који је превезао цепива, на београдски аеродром „Никола Тесла“ слетео је око 06.30 сати, а вакцине ће одмах бити допремљене у Институт „Торлак“, одакле ће се дистрибуирати центрима за вакцинацију широм земље.

Ноћас је на московском аеродрому Шереметјево утовар вакцина у авион „Ер Србије“ надгледао министар за иновације Ненад Поповић, који је истакао да се односи Србије и Русије налазе на највишем ниову у историји.

„Ниједна земља у Европи није добила оволико вакцина из Русије колико је добила Србија. У овом тренутку, када се и сама Русија суочава са потешкоћама да дистрибуира довољно вакцина својим регионима, она помаже Србији и шаље вакцине када су нам најпотребније“, рекао је Поповоћ Танјугу.

То је, истиче, најчвршћи доказ братских односа две земље и најбољих личних односа председника Александра Вучића и Владимира Путина.

„Вакцина је данас вреднија од злата. Вакцине су нам важне за очување здравља и живота људи, али и за економију и враћање нормалном животу“, рекао је Поповић, који је и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом.

Он је истакао да Србија, наставком вакцинације овим темпом, може прва да победи пандемију.

„Да настави да јача економију и привлачи инвестиције, и да учврсти улогу економског лидера у овом делу Европе“, рекао је Поповић.

Из Русије је у Србију јутрос стигло још 50.000 вакцина, а кроз два дана, 11. фебруара, требало би да стигну и руски стручњаци, који ће са колегама из Института „Торлак“ размотрити могућности да „Спутњик Ве“ почне да се производи у Србији.

Лончар: У петак или суботу више о производњи Спутњик Ве

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ћемо у петак или суботу бити ближи одговору када ће се у Институту „Торлак“ кренути са производњом руске вакцине против корона вируса „Спутњик В“.

Очекује се долазак руског тима у четвртак, 11. фебруара, а Лончар каже да ће их бити више од 20, који ће проверити шта све „Торлак“ поседује и за колико времена ће моћи да се оспособи.

Министар је рекао да су процене да би са првом фазом, односно једним делом производње Спутњик В вакцине, требало да се крене за два до три месеца.

„Под првом фазом подразумевам да дође већином готова супстанца овде, а онда ми да један мањи део одрадимо, да је пакујемо, спремамо за употребу, обележимо и урадимо све контроле које су неопходне“, рекао је Лончар новинарима.

Како је навео, онда би Србија била способна да прави вакцине и за цео регион, истичући да ће се више информација о самом том процесу знати у петак или суботу.

„Радимо на томе да то буде што пре“, истакао је Лончар.

Министар здравља данас се ревакцинисао у Институту „Торлак“, као и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

извор: ТАНЈУГ
фото: ТАНЈУГ/ МИНИСТАРСТВО ЗДРАВАЉА СРБИЈЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *