Свечано отворен 29. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица

У недељу, 18. септембра у Дечјем позоришту Суботица, свечаном церемонијом је отворено 29. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Овогодишње фестивалско издање траје до 23. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 14 представа ансамбала из Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и домаћих позоришта. Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.
Стеван Бакић, градоначелник Суботице, у свом говору на отварању је рекао: “Изузетна ми је част што сам у прилици да вас вечерас у име града Суботице, и у своје лично име, поздравим на почетку једне, и за наш град и за нашу земљу, веома важне манифестације каква је Међународни фестивал позоришта за децу. Суботица ће, на наше велико задовољство, од 18. до 23. септембра бити домаћин овог фестивала који је својим уметничким достигнућима и доприносом у луткарству стекао велики углед широм Европе и света, допринео афирмацији позоришта за децу и позоришне уметности, и утицао на кретања и развој савременог светског позоришта за децу у целини“.
Стеван Бакић је свој уводни говор наставио речима: “Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици траје већ 29 година и један је од ретких фестивала у свету који је одржао континуитет, и није прекидан или одлаган због епидемије грипа или Kовида-19. И ове године је тако, упркос корона вирусу, економској, украјинској, и енергетској кризи. У Суботицу стижу позоришта из укупно 10 земаља, са 14 представа, које ће донети пре свега луткарску уметност и које ће, верујем, нашим најмлађим суграђанима измамити осмех на лица”.
Награду за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељена је глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману – руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака. Награде добитницима је уручио градоначелник Суботице Стеван Бакић.
Виктор Шрајман се емотивно обратио присутнима: “Драги моји пријатељи, данас сам веома срећан. Овај дан је веома важан за мој живот. Веома сам узбуђен. Суботица, Србија, фестивал – моје срце сте ви!

Виктор Шрајман и Маријана Петровић
Виктор Шрајман и Маријана Петровић

Маријана Петровић је по уручењу награде рекла: „Захваљујем се на овом признању које, по мом мишљењу, пре свега има културолошки значај. Велика је част и обавеза наћи се међу онима који су пре мене добили ово признање. Од велике већине њих сам учила, сарађивала са њима, и дружила се. Надам се да су они поносни на мене, и надам се да мисле на мене у овом тренутку. Ова статуа – Мали, велики принц – је нешто што нас спаја и значи да смо на истом путу“.
Овогодишња лауреаткиња награде „Мали принц“ је у свом говору додала: „Захваљујем се и на милости да целог живота радим оно што волим. Претпостављам да нисам овде само зато што сам награђивана глумица – деценијама уназад сам све своје способности и стечена знања користила и предавала другима за добробит људи, и позоришта уопште. Велико хвала за доживотну подршку у животу и раду Донки Шпичек и мом колеги, професору доктору Сави Анђелковићу. Будите ми здрави, слободни и своји! То је срећа.“
На церемонији отварања представљен је и Млади жири који ће прогласити најбољу представу у Такмичарском програму по мишљењу деце у саставу: Реља Миковић, Мила Попов, Ива Францишковић, Нађа Берецки и Ника Визин.
Фестивалски жири чије одлуке ће бити саопштене на церемонији доделе награда и затварања фестивала у петак, 23. септембра су лауреати Малог принца и ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу Клиодна Нунан.
У уметничком делу церемоније наступили су Дечји хор “Емануил” из Суботице с диригентом и уметничким руководиоцем Рафаилом Стокин; млади суботички таленти Огњен Орељ и Филип Нађ, ученици Основне музичке школе са одсека гитаре у класи професорке Љиљане Остојић, а програм је затворио кловн Арса с Марса.
Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици представом „Велика творница ријечи” Позоришта Мала сцена из Хрватске, у режији Моране Доленц. У овој представи дечак Филеас живи у земљи у којој се речи купују. Он је заљубљен у Силву и хтео би да јој искаже своју љубав, али за такве посебне, велике и лепе речи он нема новца. Такве речи могу да користе само богати, а они се њима разбацују. Остали своја осећања показују погледима, делима, осмесима или обичним речима које су изговорене врло пажљиво и на посебан начин.
Буга Марија Шимић, главна глумица у представи, о изведеном делу је рекла: “Сликовница по којој је настала представа послужила нам је само као почетак представе, јер ово је заправо трилогија. Имамо три дијела и сваки лик из сликовнице је добио своју причу. Искористили смо ликове и земљу Велике творнице ријечи, коју је ауторица Агнес де Лестрад измислила, како би измаштали цијели нови свијет и испричали једну причу из три различите перспективе”. О доласку у Суботицу она је истакла: “Овај фестивал је јако познат у цијелој регији и Мала сцена није никад судјеловала овдје. Када смо сазнали да смо изабрани били смо пресрећни. То нам јако пуно значи. Поготово још бити први дан, стварно је велика част и одговорност”.
Другог фестивалског дана, у понедељак 19. септембра, у такмичарском програму публика ће моћи да погледа представе „Пепељуга” у извођењу италијанског Позоришта Закес (Сцена „Јадран” Народног позоришта, 10х), “Сан виле Мол” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске (Дечје позориште Суботица, 12х) и “Украдени принц и изгубљена принцеза” Малог позоришта Душко Радовић.
У 9.30, у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш“, биће отворена изложба плаката “Мислити (и) словима”, на којој ће бити представљени радови студената III године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација, у класи професора Растка Ћирића. Изложба “70 година Малог позоришта Душко Радовић” биће отворена у истог дана у 11.30 у Дечјем позоришту Суботица, и представиће историјат овог значајног позоришта окренутог најмлађој публици.
Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе почиње у 19х на Отвореном универзитету у Суботици. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.
У Биоскопу Еуросинема у Суботици у 11 часова биће одржана пројекција анимираног филма “Фабрика снова”, док ће на Тргу слободе од 17 часова бити одржан програм у коме учествују плесне и глумачке групе, улични забављачи, школе и вртићи.

извор: КоминкАрт
фото: Дамир Вујковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *