СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА НОВОГ САДА – ЂУРЂИЦ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Његова светост Патријарх српски господин Порфирије учествовали су у свечаном чину обележавања славе Града Новог Сада – Ђурђиц у Градској кући, а том приликом је одржана церемонија сечења славског колача и благосиљање славског жита. Претходно је градоначелник са суграђанима у Саборној цркви присуствовао литургији коју је служио патријарх Порфирије.

– У календару једне породице, дан славе је увек обележен посебном бојом као најсвечанији или највеселији датум, нешто што са нестрпљењем очекујемо и што представља позив за сабор целе породице и пријатеља. Тако и Нови Сад, као једна велика породица, дочекује сваке године своју славу, свог патрона – светог Георгија. Он нас окупља и подсећа на то да један град не чине само материјална добра, зграде и булевари, већ га чине људи. Управо та духовна компонента је нешто што прожима град и неком невидљивом нити спаја људе, даје снагу и утеху, буди веру, даје чврстину, али и разумевање према другима. Нови Сад је добио баш таквог заштитника који са много симболике подсећа на сталну обнову срушеног и на поновни развој. Никада не треба потцењивати снагу духовности, коју не можемо да материјализујемо, али сви можемо да је осетимо, и то често много снажније него оно што можемо физички да додиренемо. Велика нам је част што је уз благослов нашег владике Иринеја са нама данас  Патријарх, јер нисмо могли лепше да замислимо обележавње славе града – рекао је градоначелник Милош Вучевић и свим грађанима Новог Сада честитао славу, као и овогодишњој куми славе Града, проф. др Весни Туркулов.

 

Поводом прославе празника Обновљења храма светог великомученика Георгија – славе Града Новог Сада, присутнима се обратио и Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије. Патријарх, који је по први пут данас био и у званичној посети Епархији Бачкој у Новом Саду, честитао је свим Новосађанима славу града. Он је подсетио на дело светог Георгија који је био изразито трпељив и смирен док је пролазио кроз највеће муке и сачувао непоколебљиву веру. Он је говорио о патрону Новог Сада као о истакнутом заповеднику и војнику, који и данас може људима да служи као узор за доброг хришћанина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *