САОПШТЕЊЕ ДНВ-а, КОМНЕТА, ПРОУНС-а, ДНН-а, УММР-а И АРТС-а: ОСУДА „ТАЈНИХ РАЗГОВОРА“ О НОВОМ ЗАКОНУ О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ И МЕДИЈИМА

Медијска и новинарска удружења КОМНЕТ, ПРОУНС, ДНН, ДНВ, УММР и АРТС најоштрије осуђују скандалозну тврдњу УНС-а да су, наводно, на тајном састанку у среду, у јеку јавне расправе, договорили да се у тексту Закона о јавном информисању и медијима нађе неуставна одредба о овлашћењима Савета за штампу, за све, чак и оне који с правом не признају његову надлежност и наметнути принцип рада „кадија те тужи, кадија ти суди”.

Дакле, према информацији Савета за штампу објављеној на сајту УНС-а, у јеку јавне расправе, у Влади Србије је одржан тајни састанак, односно тајни преговори  представника Владе и надлежног Министарства са представницима једног дела медијских посленика, и то са онима који су учествовали у радној групи игноришући аргументоване ставове и предлоге другог, већинског дела медијских радника.

Ако се испостави да су тачни наводи представника Савета за штампу да је текст предлога Нацрта ЗЈИМ већ договорен и усаглашен и пре завршетка јавне расправе, онда је то скандал над скандалима који јавну расправу своди на путујући циркус, обичну фарсу и дебатни клуб без икаквог ефекта.

Нама једино остаје да верујемо да и у Влади, а поготово у ресорном министарству, има воље и снаге да се, упркос великим притисцима, у коначни предлог Нацрта Закона о јавном информисању и медијима уграде и аргументовани предлози шире јавности — поготово дела медијских посленика који нису имали прилику да учествују у раду радне групе за израду Закона — а који су презентовани и детаљно образложени на јавним расправама и достављени у писаној форми надлежном министарству.

У супротном, остаће горак укус бесмисла и непотребних трошкова организовања јалових јавних расправа. Ако су то тековине демократизације друштва за које се залажу управо они који тајно преговарају с Владом и ресорним министарством и тиме се хвале, онда ништа…

У Новом Саду, 9. 10. 2023.

Извор: Друштво новинара Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *