Сабор СПЦ на коме се бира патријарх почиње данас у подне

Свети архијерејски Сабор на коме ће бити изабран 46. патријарх СПЦ, почеће данас у подне у крипти Храма светог Саве, а пре тога у 9 часова биће одржана света литургија са призивом светог духа, уобичајна за почетак сваког Сабора, потврђено је Танјугу у Патријаршији СПЦ.

Највећи број владика већ је стигао у Београд, а за сада је сигурно да Сабору неће присуствовати епископ аустралијско новозеландски Силуан, због мера које је Аустралија увела против пандемије ковида, као и епископ западноевропски Лука због лошег здравственог стања, а упитно је и присуство владике врањског Пахомија који је недавно оболео од короне.

Долазак владика се очекује и током дана, а како је речено Танјугу део њих ће бити смештен у Патријаршији, а остали по сопственом избору.

Ово ће бити први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а као разлог за то што је изабран Храм светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја наше цркве са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а време за то није ограничено. Услов за избор је надполична већина присутних владика.

По избору три кандидата, њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

По наводима појединих медија Јован Радосављевић ће бити монах који ће апостолским жребом бирати између тројице кандидата за 46. поглавара СПЦ.

извор: Танјуг
фото: илустрација

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *