И у Новом Саду овације за „Руског конзула“ – последње Лаушевићево остварење

Свечана премијера новог домаћег филма, „Руски конзул“, у режији Мирослава Лекића, а по мотивима истоименог романа Вука Драшковића, одржана је 4. марта у Арени синеплекс у Новом Саду. Бројној публици поклонио се велики део глумачке и ауторске екипе, почев од главног глумца Небојше Дугалића (који тумачи лик доктора Илије Југовића), преко редитеља Лекића, па до Драшковића, аутора књиге по којој је писан сценарио за филм. Тиме је званично затворен 52. ФЕСТ у популарном новосадском биоскопу. Улогу „руског конзула“ тумачио је недавно преминули Жарко Лаушевић и то је једна од његових последњих, брилијантних и упечатљивих  улога којима је оставио дубок траг у нашој кинематографији. То доказују и реакције публике која је на обе пројекције (и у Београду и у Новом Саду) његову улогу поздравила громогласним аплаузом.

Филм је смештен у 70. и 80. године прошлог века, прати судбину српског психијатра Илије Југовића који, сплетом несрећних животних околности, по казни бива послат у Призрен. Упознавањем са професором историје Љубом Божовићем из Ђаковице, који себе види и представља као руског конзула Јосифовског, професионални и лични живот доктора Југовића добија други ток. Водећи се професионалном етиком, недовољно свестан прилика у тадашњој Југославији које су биле увод у будуће (и актуелне) сукобе, улази у бројне ситуације које га искушавају, остају му нејасне или покушава да их реши, али и сведочи појединим догађајима који су дефинисали односе између Срба и Албанаца. Главни јунаци жртве су једног времена (комунизма) у којем је „бити друг“ било важније него „бити човек“, па сви попут руског конзула и доктора, који мисле обрнуто, од таквог система неминовно страдају. Питање идентитета, опстанка српског народа на Косову и Метохији, дубоког јаза између идеала и сурове стварности,  изложеност (не)правдама и притисцима –  само су неке од тема које представљају оквир овог уметничког дела, а које гледаоца (као ни читаоца књиге) засигурно не могу оставити равнодушним.

Foto. Goran Đukanović

У главним улогама: Жарко Лаушевић, Небојша Дугалић, Паулина Манов, Светозар Цветковић, Висар Висхка, Даница Радуловић, Нада Мацанковић, Менсур Сафqиу, Енвер Петровци, Љубиша Савановић, Петар Зекавица. Сценарио и режију потписује Мирослав Лекић. Филм је урађен по мотивима истоименог романа Вука Драшковића, а сарадник на сценарију је Игор Бојовић.

М.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *