РУСИНИ – ПРЕПОЗНАТЉИВ ЧИНИЛАЦ БОГАТСТВА РАЗНОЛИКОСТИ

Мировић на обележавању Националног празника Русина

На свечаној академији поводом Националног празника Русина у Врбасу, приређеној у знак сећања на 17. јануар 1751. и почетак насељавања Русина на територију данашње Војводине, председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се учесницима  истакавши да је овај дан, као празник свих нас, од 2018, на предлог Покрајинске владе обележава као датум од покрајинског значаја.

– Од доласка Русина у ове крајеве прошло је више од  270 година, и желим да изразим најдубље поштовање чињеници да сте, упркос мноштву искушења која су историјске мене тог времена носиле, успели да сачувате колективну и појединачну самосвојност и препознатљивост. Русинска национална заједница има изузетан значај у етничкој, културној и конфесионалној разноликости наше земље, разноликости чије неговање и унапређивање јесте један од приоритета политике Покрајинске владе која из  године у годину даје све већу подршку у свим областима важним за очување идентитета свих националних мањина које живе у Војводини – изјавио је Мировић.

Он је указао да су директне субвенције листовима на језицима националних мањина са око 264 милиона динара, колико су износиле у 2016, повећане на 490 милиона у овој години. Од тога, за три листа на русинском језику – „Руске слово“, „Мак“ и „Захратку“ – биће издвојено 57,2 милиона динара или за четвртину више него у прошлој години и, како је навео, Покрајинска влада наставиће са сталном сталном подршком рада редакција на русинском језику Радио-телевизије Војводине, као и образовању на матерњем језику на свим нивоима – од предшколског до факултетског.

– У оквиру конкурсног суфинансирања, пројекти заштите, неговања и представљања русинског нематеријалног културног наслеђа и издавачка делатност на русинском језику ове године биће подржани средствима за трећину већим од прошлогодишњих. Исто толико повећана је и подршка Заводу за културу војвођанских Русина као кровној организацији у очувању ваше културне самобитности, а тиме и вашег идентитета у целини – истакао је Мировић.

Председник Националног савета русинске националне мањине Јоаким Рац изјавио је да је ово шеснаеста година како се, уз сећање на претке, обележава Национални празник Русина, истакавши да ће ова година бити у знаку побољшања образовања Русина и неговања језика и културе.

– Честитам на истрајности јер сте успели, упркос великим изазовима, да сачувате своју националну заједницу и обележите имена Русина. Србија је поносна на чињеницу да у њој живе припадници многобројних народа, а русинска заједница је препознатљив и драгоцен сегмент – изјавио је министар за људска и мањинска  права и друштвени дијалог Томислав Жигманов нагласивши да Војводина предњачи када су у питању подршка и високи стандарди који омогућују да се идентитет свих националних заједница негује и унапређује.

– Од доласка на ове просторе, Русини су давали значајан допринос нашој средини – изјавио је председник Општине Врбас Предраг Ројевић и додао да ће уз подршку Покрајинске владе ове године почети изградња позоришне дворане, која  ће бити нови културни центар повезивања свих становника те општине.

Свечаности су присуствовали и владика Георгије, амбасадор Украјине Володимир Толкач и многобројне друге званице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *