Проглашени победници 29. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе  у Бачкој Паланци завршен је уручењем награда „Добро дрво“. Награде су доделили публика, дечји жири, жири младих и стручни жири.

Представи „Бебидрон“, Независнe продукцијe Практикабл – Плесни колектив Покретница, припао је фестивалски гран-при  „Добро дрво“, за најбољу представу у целости, по одлуци стручног жирија.

Представа Бебидрон
Награђена представа „Бебидрон“

За представу најближу деци, дечји жири донео је одлуку да награду „Добро дрво“ поделе две представе – „Еррор 404“ (Грешка 404) трупе Áнгелес де Трапо из Малаге (Шпанија) и „Недостајање“ Позоришта Лутака Ниш.

Представа „Ерор 404“
Представа „Недостајање“

„Добро дрво“ за представу најближу младима, жири младих доделио је представи „Не иди далеко“, Дечјег позоришта Суботица.По одлуци стручног жирија, који је радио у саставу Љубица Бељански-Ристић, драмска педагошкиња, Јован Царан, глумац-луткар и Смиљана Маринковић, глумица, издвојиле су се још две представе, којима су додељене специјалне награде. За енергију колективног духа награђена је представа „Не иди далеко“, Дечјег позоришта суботица. „Дечак и лопта“, Стефан Нунан, у партнерству са“The paper boats“ из Албертона (Аустралија), награђена је за интерактивни и педагошки приступ.
Публика је највишу оцену дала представи „Дечак и лопта“, чији се аутор Стефан Нунан у Аустралију враћа са још једном наградом. Извођењу представе аустралијског аутора присуствовао је и амбасадор Аустралије у Србији, његова екселенција Данијел Емери, који је био гост 29. ФЕП-а.

„Дечак и лопта“

 

„Не иди далеко“

 

Под слоганом „На литици“, 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе одржан је од 24. до 27. августа у Бачкој Паланци. У четири дана Фестивала, у такмичарском програму одиграно је шест представа из Србије, Шпаније, Италије и Аустралије, а у ревијалном програму одигране су две представе наших суграђана – монодрама Николе Милаковића „Марсо“ и „Прадевојчица“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“, Зрењанин, у режији Соње Петровић.
Осим представа, одржане су и едукативне и креативне радионице за децу и младе, а стручна јавност имала је прилику да присуствује јавном читању текстова савремених аутора намењених за извођење у позоришту за децу и младе – победнички текст и текстови који су изабрани у ужи избор на првом конкурсу у организацији регионалне платформе Од малих ног(у) и Градског казалишта Жар птица из Загреба.

Дечја радионица

Уочи и током Фестивала, у замену за улазнице, прикупљан је рециклажни отпад – чепови, пет амбалажа, лименке, папир, картон и стакло. Прикупљено је готово две тоне отпада, а приход од рециклаже и донација и ове године биће уплаћен у хуманитарне сврхе за нашу суграђанку Ленку Жутковић.
Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од Министарства културе Републике Србије, уз подршку Инканто индустриес и компаније Штарк, а реализован је у сарадњи са Културним центром Бачка Паланка. Представе 29. ФЕП-а реализоване су уз помоћ Италијанског института за културу у Београду и Шпанске културне агенције, владе Јужне Аустралије и Амбасаде Шпаније.

 

Извор: Фестивал еколошког позоришта за децу и младе

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *