Златни торањ међународног филмског фестивала Палић филму „Нада“

Победници 27. Фестивала европског филма Палић проглашени су данас (у петак) 18. септембра на конференцији за медије одржаној у башти биоскопа „Абазија” на Палићу у 12 сати.
Међународни жири 27. Фестивала европског филма Палић 2020, који је одржан у Палићу и Суботици од 12. до 18. септембра 2020. године, радио је у саставу: филмска селекторка Мишел Кери (Немачка), председница, редитељ и сценариста Игор Иванов (Северна Македонија) и редитељ и сценариста Горан Радовановић (Србија), чланови. Пошто је одгледао дванаест филмова у Главном програму, жири је на онлајн седници донео следеће одлуке:

Златни торањ за филм "Нада"
Златни торањ за филм „Нада“

Златни торањ за најбољи филм додељује се норвешко-шведском филму „Нада”, у режији Марије Седал. „Овај филм нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив. Такође, очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вести које једна породица може примити”, стоји у образложењу жирија.

Палићки торањ за најбољу режију додељује се Агњешки Холанд, за режију филма „Шарлатан”, реализованом у чешко-ирско-пољско-словачкој копродукцији. „У својој петој деценији филмског стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20. века. Она се ненаметљиво бави многим темама: мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности у виду природног исцелитеља – и тиме пресеца неколико временских раздобља и политичких доба, од капитализма преко фашизма до тоталитаризма у Чехословачкој. Све то упућује на великог филмског ствараоца”, гласи образложење жирија за ову награду.
Жири додељује Специјално признање немачко-украјинско-британској копродукцији „ДАУ.Наташа” у режији Иље Кржановског и Јекатерине Оертел због „необузданог приказа односа жртве и тлачитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе. То је део ширег ДАУ пројекта који је потпуно без преседана у историји кинематографије”.
Жири је овогодишњи Главни програм оценио као одличну селекцију.

Јелена Ђуровић
Јелена Ђуровић

Жири критике такмичарског програма Паралеле и судари 27. Фестивала европског филма Палић 2020. радио је у саставу: филмска критичарка Јелена Ђуровић (Србија), председница, филмски критичар Грег Де Кјур Џуниор (САД) и филмски критичар Зоран Јанковић (Србија), чланови. Пошто је одгледао 10 филмова из селекције Паралеле и судари, жири критике је на онлајн седници донео једногласну одлуку:
Награда за најбољи филм програма Паралеле и судари додељује се пољском филму „Убиј, па напусти град” у режији Маријуша Вилчинског, уз образложење: „Победнички филм има смелости, не само у начину на који уметник користи технике ʻʻlow fiʼ анимације већ и због решености да напусти рационалну линеарност. Попут риба и људских тела који су у филму одабрани, исечени и приређени или за масовно конзумирање или за вечито заточеништво, редитељ нам тако нуди своје тело и душу као уметнички материјал. Маријуш Вилчински би можда могао припадати тој узвишеној традицији града Лођа чији су представници и Анџеј Вајда и Роман Полански. Овим дебитантским дугометражним остварењем Вилчински је тријумфално положио тест пред публиком, а од њега у будућности можемо очекивати јединствене кинематографске драгоцености”.
Током 27. Фестивала европског филма Палић 2020, ФИПРЕСЦИ жири радио је у саставу: белоруски филмски критичар Антон Сидоренко, турска филмска критичарка Есин Кучуктепепинар и шпански филмски критичар Виктор Паз Морандеира, председник жирија. Пошто је погледао дванаест филмова у Главном програму, жири је на онлајн седници донео одлуку:
ФИПРЕСЦИ награда за најбољи филм главног програма додељује се пољско-шведском филму „Зној” у режији Магнуса вон Хорна, уз образложење: „Својом суптилном опсервацијом младе инфлуенсерке и људи око ње на друштвеним мрежама, филм пажљиво приказује, како реално тако и виртуелно, вредности нашег времена током кризе. Тежећи интимности, камера не открива гледаоцима истину већ константно прати јунакињу наглашавајући егзистенцијални пад, суптилно и без осуде.”
Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 12. до 18. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, у биоскопу „ЕуроСинема” и „Арт биоскопу Лифка” у Суботици, као и биоскопу „Абазија” на Палићу. У оквиру фестивалског програма, публици је представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина, уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Цовид-19.
Фестивал европског филма Палић подржали су Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица, и многобројни партнери и медијски партнери.

КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *