ПРИМАКОВ ОДАО ПОШТУ СТРАДАЛИМА У НАТО АГРЕСИЈИ НА НАШУ ЗЕМЉУ

Поводом 25 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију, директор Фонда „Руска сарадња“ (Россотрудничество), Јевгениј Примаков,  положио је јутрос венац на споменик  „Били смо само деца“ у Ташмајданском парку у Београду, испред бисте трогодишње Милице Ракић која симболизује страдање недужне српске деце у НАТО бомбардовању.

Дошао сам у Србију да одам пошту народу и земљи на дан када је пре 25 година НАТО почео немилосрдно да убија децу, жене, мушкарце, старце, цивиле и војнике. Назвали су је Операција Милосрдни анђео. „Милосрдни“, чујеш ли? Сада и овде  Срби саосећају и деле тугу руског народа. Сви смо свесни да се последњих 25 година иза свих зверстава у разним деловима света, на разне начине назире  злослутна НАТО сенка. На дан жалости, тешко проналазећи речи да опишем наш заједнички бол, само ћу поновити речи нашег председника – одржаћемо јединство! Тако ћемо се спасити. И уместо дугих говора, бирамо  рад. Једноставно је. Помозите родбини и пријатељима погинулих да се изборе са својом тугом. Помозите рањеницима да се опораве и врате у живот. Казните све одговорне. Победите у рату. Радите за нашу децу и нашу Отаџбину„, поручио је Примаков након полагања венца.

Подсећамо, НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије била је завршна фаза рата на Косову и Метохији, а трајала је  од 24. марта до 10. јуна 1999. године. То је било друго важније војно уплитање НАТО-а, након бомбардовања Републике Српске 1995. године, а државе чланице Алијансе, захваљујући противљењу Кине и Русије, нису добиле одобрење од Савета безбедности  Уједињених нација за такву војну интервенцију.  НАТО је упркос томе, противно свим међународним правним актима, започео кампању, наводећи да је то хуманитарна интервенција, те је  24. марта у 19.45 почео ваздушне нападе на војне циљеве, а потом и на све друге објекте. У нападима, који су без прекида трајали 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Незванично се процењује да је погинуло између 1200 и 4000 цивила и да је рањено више од 12.000 особа.  

 

Извор: Војвођански новинар, Фонд „Росотрудничество“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *