Одржана и новосадска премијера „Комедије на три спрата“

Након београдске премијере  „Комедије на три спрата“, првенац редитељке Сандре Митровић стигао је и пред новосадску публику, која је била у прилици да на црвеном тепиху види сјајну глумачку екипу свих генерација, од све популарнијег Павла Менсура и његове филмске партнерке Вање Ненадић  до глумачких бардова Боде Нинковића, Секе Сабљић и Драгана Јовановића.  

Филм прати комичне и често сулуде авантуре станара једне наизглед обичне стамбене зграде у Београду. Галерија ликова – отуђених, саможивих, али доброћудних душа је супротстављена згради у којој живе, наводи се у опису филма који је од данас на редовном репертоару Арене Синеплекс.

За причу о неколико животних драма које се одвијају под истим кровом, старом београдском зградом која је погођена поплавом услед подземних вода, млада редитељка Сандра Митровић одлучила се након смрти баке. Како каже, тај губитак покренуо је у њој бројне емоције и одлучила је да их пренесе кроз односе неколико људи који живе заједно, али се међусобно не виде и не чују. Главни јунак, водоинсталатер Миленко који наставља да брине о згради из које се исељава, али и о људима који су у њој остали, упозоравајући их да су можда у опасности, његова упорност и на крају жртва упозоравају на то да треба више да обратимо пажњу на оне који нас окружују. Вода, од капи на славини до поплаве у којој страда Миленко, представља поплаву емоција, животних околности и свега што надире и од чега не успевамо да се одбранимо, објашњава редитељка и додаје да је потреба за блискошћу главни мотив и порука овог остварења. Филм јесте насловљен као комедија, али су у њему испреплетени и други жанрови као што је драма, а у неким сценама и трилер, напомиње она.

 

 Слободан Бода Нинковић, који тумачи лик брижног и храброг Миленка, каже да се није двоумио кад је прочитао сценарио јер је та улога била веома изазовна, нарочито због крајњих сцена у којима је „било много воде“ и требало сатима ронити у базену у Обреновцу, на веома ниској температури, што до тада није радио. Осим тога, каже, порука филма је веома снажна и подсећа нас да нам је неко рекао да у животу треба да будемо брзи, а заправо „треба да успоримо и омогућимо себи да видимо своје ближње, своје рођаке, породицу, комшије…“ На питање да ли и даље има таквих јунака као што је водоинсталатер којег глуми, који су спремни да потпуно дају себе за друге, каже да је „веома ретко, али их и даље има“.

Павле Менсур и Вања Ненадић, који тумаче ликове усамљених младих људи жељних љубави и разумевања, истичу да је веома важно да се окренемо једни другима, нарочито у тешким временима која су пред нама.

„Сви смо ушли у неку апатију, ваљда као једини одбрамбени механизам од катаклизме која нам се дешава. То и јесте највећа чар овог филма, што долази у правом тренутку. Само се надам да ће нас та поплава која нас неминовно чека некако спојити и окупити јер мислим да је усмерење на другог човека једино што из тога може да нас извуче“, поручује Вања Ненадић.

За Павла Менсура, како истиче, „велика је част бити део тако велике глумачке екипе“ ( у којој су, уз наведене, и  Весна Тривалић, Љубомир Бандовић, Наташа Тапушковић и Миодраг Радоњић). То је, признаје,  била „шанса коју није могао да пропусти“. „Филм је заиста  урађен с мером и у мору насиља и криминала којим обилују домаћи филмови, овде је реч о 100 минута непретенциозне приче о обичним животима људи, у којој свако може да се препозна“, каже Менсур.

 

Иза овог дебитантског остварења ауторке Сандре Митровић ( којој је косценариста био Ное Додсон, а продуцент Иван Грбин) стоје продуцентске куће Фимланд и Телеком Србија.  Цена улазнице за пројекције у новосадској Арени Синеплекс, за ову узбудљиву и дирљиву драму с бројним комичним детаљима, износи 400 динара.

Извор: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *