Preminuo naš čuveni foto-reporter Jaroslav Pap

 Foto-reporter  iz Novog Sada Jaroslav Pap, koji je tokom višedecenijske karijere radio za sve značajnije medije i agencije u zemlji, ili sarađivao s njima, preminuo je iznenada u 65.godini, dok je u lovištu „Kazuk“ u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ beležio slike prirode, njegove višedecenijske inspiracije.

Jaroslav Pap, Foto: Darko Dozet
Jaroslav Pap: Ptice

Pap je rođen 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju fotografsku školu „Đorđe Zličić“ završio je u Novom Sadu, a fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine u redakciji novosadskog „Dnevnika“, gde je posvećenim i profesionalnim radom došao do pozicije urednika. Od 2013. godine bio je foto-reporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

U svojoj bogatoj karijeri ostavio je trag snimajući prelomne društvene događaje kod nas i u svetu, među kojima su pad Čaušeskua u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji zapadnom Sremu početkom devedesetih, kao i agresija NATO alijanse na SR Jugoslaviju  ’99. godine. Više od hiljadu fotografija Jaroslava Papa o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, a sarađivao je i sa velikim svetskim agencijama poput Asošijeted presa i Rojtersa.

Njegova najveća ljubav i inspiracija bila je priroda, a fotografije s tim motivom najviše su mu nagrađivane. Kako bi tu strast preneo i na mlađe generacije, osnovao je  fotografski pokret „Foto Lov“, namenjen mladima koji žele da se kroz tu umetnost spoje s prirodom.

Bogata karijera ovog vrsnog fotografa protekla je u znaku  brojnih prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su: Prva nagrada za foto-reportažu iz Rumunije o padu N. Čuašeskua („Dnevnik“ 1990.), Prva nagrada za sportsku fotografiju godine u Jugoslaviji (Tanjug, 1996), Druga nagrada za foto-reportažu „NATO bombardovanje“ (Pres centar Vojske Jugoslavije 1999.), Prva nagrada na konkursu „Ekologija“ za fotografiju trovanje Tise cijanidom („Dnevnik“ 2001), Prva nagrada za fotografiju godine u kategoriji „Priroda“ za „Košutin skok“ (Agencija Beta, 2006.), Nagrada „Fotografija godine“ za najduhovitiju fotografiju (Agencija Beta, 2008.), nagrade „Zlatna Nika“ za foto-reportaže „Jutro, šuma, rika“ i „Poplave na Dunavu 2013“ (Festival novinarske reportaže INTERFER, 2012. i 2013.), Nagrada „Zeleni list“ (Radio Beograd i Pokret gorana Vojvodine, 2014.), Foto-reportska nagrada povodom Dana Tanjuga (2017), Nagrada „Zlatno pero“ (Društvo novinara Vojvodine, 2017) i Prva nagrada za kolekciju fotografija „Život u Evroregiji Dunav-Kriš-Moriš-Tisa“ (2017).

 

Uručenje „Zlatnog pera“ DNV-a 2017.
Naslovna strane foto-monografije Jaroslava Papa

Prošle godine, zahvaljujući Kulturnom centru „Miloš Crnjanski“,  objavio je  ekskluzivnu monografiju „Vojvodina – četiri godišnja doba“, u kojoj je predstavio svoj opus posvećen prirodnim lepotama naše ravnice.

Iza Jaroslava Papa ostali su supruga Ksenija i sin Andrej, kojem je preneo ljubav prema fotografiji. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: Vojvođanski novinar

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *