Преминуо наш чувени фото-репортер Јарослав Пап

 Фото-репортер  из Новог Сада Јарослав Пап, који је током вишедеценијске каријере радио за све значајније медије и агенције у земљи, или сарађивао с њима, преминуо је изненада у 65.години, док је у ловишту „Казук“ у Специјалном резервату природе „Горње подунавље“ бележио слике природе, његове вишедеценијске инспирације.

Јарослав Пап, Фото: Дарко Дозет
Јарослав Пап: Птице

Пап је рођен 7. јула 1957. године у Лалићу, где је похађао основну школу. Средњу фотографску школу „Ђорђе Зличић“ завршио је у Новом Саду, а фотографијом је професионално почео да се бави 1984. године у редакцији новосадског „Дневника“, где је посвећеним и професионалним радом дошао до позиције уредника. Од 2013. године био је фото-репортер и уредник фотографије у Новинској агенцији Танјуг, а од 2018. и у Радио-телевизији Војводине.

У својој богатој каријери оставио је траг снимајући преломне друштвене догађаје код нас и у свету, међу којима су пад Чаушескуа у Румунији крајем осамдесетих, ратна збивања у Источној Славонији, Барањи западном Срему почетком деведесетих, као и агресија НАТО алијансе на СР Југославију  ’99. године. Више од хиљаду фотографија Јарослава Папа о тим догађајима емитовано је у земљи и иностранству, а сарађивао је и са великим светским агенцијама попут Асошијетед преса и Ројтерса.

Његова највећа љубав и инспирација била је природа, а фотографије с тим мотивом највише су му награђиване. Како би ту страст пренео и на млађе генерације, основао је  фотографски покрет „Фото Лов“, намењен младима који желе да се кроз ту уметност споје с природом.

Богата каријера овог врсног фотографа протекла је у знаку  бројних престижних домаћих и међународних признања, међу којима су: Прва награда за фото-репортажу из Румуније о паду Н. Чуашескуа („Дневник“ 1990.), Прва награда за спортску фотографију године у Југославији (Танјуг, 1996), Друга награда за фото-репортажу „НАТО бомбардовање“ (Прес центар Војске Југославије 1999.), Прва награда на конкурсу „Екологија“ за фотографију тровање Тисе цијанидом („Дневник“ 2001), Прва награда за фотографију године у категорији „Природа“ за „Кошутин скок“ (Агенција Бета, 2006.), Награда „Фотографија године“ за најдуховитију фотографију (Агенција Бета, 2008.), награде „Златна Ника“ за фото-репортаже „Јутро, шума, рика“ и „Поплаве на Дунаву 2013“ (Фестивал новинарске репортаже ИНТЕРФЕР, 2012. и 2013.), Награда „Зелени лист“ (Радио Београд и Покрет горана Војводине, 2014.), Фото-репортска награда поводом Дана Танјуга (2017), Награда „Златно перо“ (Друштво новинара Војводине, 2017) и Прва награда за колекцију фотографија „Живот у Еврорегији Дунав-Криш-Мориш-Тиса“ (2017).

 

Уручење „Златног пера“ ДНВ-а 2017.
Насловна стране фото-монографије Јарослава Папа

Прошле године, захваљујући Културном центру „Милош Црњански“,  објавио је  ексклузивну монографију „Војводина – четири годишња доба“, у којој је представио свој опус посвећен природним лепотама наше равнице.

Иза Јарослава Папа остали су супруга Ксенија и син Андреј, којем је пренео љубав према фотографији. Датум и место сахране биће накнадно објављени.

Извор: Војвођански новинар

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *