Преминула глумица Бранка Веселиновић

Глумица Бранка Веселиновић преминула данас у 105. години. Српска, позоришна и телевизијска глумица била је од септембра 2022. најстарија жива глумица на свету. Током 84 године дуге глумачке каријере, играла је у више од 100 представа у позоришту, и више од 50 телевизијских серија и филмова. Добитница је многобројних награда и признања за свој глумачки и хуманитарни рад.

Рођена као Бранка Ћосић студирала је глуму у Народном позоришту у Београду од 1936. године, а од 1938. до 1940. је играла у Народном позоришту Дунавске бановине, каснијем Српском народном позоришту у Новом Саду.

Играла је у првој представи Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду „Краљ Бетајнове“. У Београду је играла у Уметничком (1940–1942), Народном (1944–1947) и Југословенском драмском позоришту (1947–1978). У својој матичној кући, Југословенском драмском позоришту одиграла је преко четрдесет улога. За улогу Гине у Нушићевој „Ожалошћеној породици“ добила је „Стеријину награду“ 1964.

Прослављајући свој 100. рођендан, Веселиновић је на свечаности у ЈДП-у рекла да је ту срела љубав свог живота глумца Млађу Веселиновића (1915-2012), и „упознала дивне уметнике и колеге, остварила своје професионалне амбиције“.
„Само живот у хуманизму, доброти, у жељи да помажеш вреди“, поручила је тада глумица.

Добитник је још многих плакета, награда и признања за свој глумачки и хуманитарни рад, као што су Орден рада са златним венцем, Нушићева награда за животно дело, Вукова награда. Награда Мали принц за животно дело, коју додељује Међународни фестивал позоришта и многе друге. Почасни је становник Новог Сада, Београда и Дечјег села, чланица Дипломатског хора жена и дописни члан Српске развојне академије. Од 1980. била је амбасадор УНИЦЕФ-а.

Њен други супруг био је глумац Млађа Веселиновић. Заједно су основали Фонд Бранке и Млађе Веселиновић за помоћ деци са инвалидитетом.

Захваљујући њој и њеном супругу од 2012. године додељује се Награда Бранка и Млађа Веселиновић, чији су досадашњи добитници Небојша Глоговац, Александра Јанковић, Војин Ћетковић, Наташа Тапушковић, Јелисавета Саблић и Ненад Јездић.

Говорила је седам језика – енглески, руски, немачки, француски, чешки, мађарски и италијански. Остаће упамћена као жена која је цео животни век неуморно радила.

Рођена је 16. септембра 1918. године у Бечеју.

фото: Ras-Foto-Zoran-Loncarevic

извор: ТАНЈУГ, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *