Почиње 20. EXIT на Петроварадинској тврђави

Exit фестивал у Новом Саду почиње вечерас на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и трајаће све до недеље, 11. јула, а част да отворе фешту данас имају популарни ди-џеј извођачи Ameli Lens, Snake и Roni Size на позорници Main Stage, уз домаћу електро алтернативну рок групу Буч Кесиди, хрватске рок панкере Хладно пиво и поп треп звезду из Босне – Сенидах. Приметно је више туриста у граду, а пре свега посетилаца овог фестивала, који у највећи град АП Војводине стижу из других делова Србије, али и из земаља региона и читавог света.

Од данас, па све до недеље, на Петроварадинској тврђави наступиће нека од највећих светских имена из света музике, а очекује се да на фестивалу свакодневно буде око 40.000 посетилаца.

„Ове године најбројнији ће бити гости из Немачке и Француске, ранијих година то су били гости из Велике Британије, али због њихових специфичних мера, то сада неће бити случај“, навела је она.

ПР Фестивала „Exit“ Милица Драгомировић казала је Танјугу да већ недељама уназад у Новом Саду готово да нема слободног смештаја, што је уједно и показатељ да ће фестивал бити веома добро посећен.

Осим наведених музичара, на Fusion stage-у данас ће свирати мултиталентовани, свестрани етно wорлд мусиц балкан поп аутор Марко Лоуис (концерт у Београду ће имати убрзо, 22. јула, у клубу БитефАртЦафе), као и његови стални сарадници – реп поп група “Хелем Нејсе” (БиХ), мађарски хард рок састав “Фран Палермо” и чувена хип хоп реп уметница Сајси МЦ.

Модерни панкери Хладно пиво после Арсенал феста у Крагујевцу и Exita, засвираће и 21. августа на Стадиону Ташмајдан у Београду.

Три бине ће бити најпопуларније на 20. Exit-у, пре свега увек је ту Main Stage, споменути Fusion, и наравно Dance Арена за љубитеље искључиво електронске музике.

Данас ће наступити и белгијска продуценткиња и ди-џеј Шарлот де Вит, која ће отворити “mts Dance Арену” и тиме заменити Нину Кравиз која је морала да откаже наступ у последњи час из здравствених разлога, а неће наступити ни најављени LTJ Bukem.

Сутрадан, 9. јула у Нови Сад стижу регионални музичари – право са Бања Лука феста певаће вокални виртуоз севдаха – Амира Медуњанин, стари панк рокери Гоблини (у Београду свирају 10. јула на Калемегдану), хард рок атракција Atheist Rap, док ће на Маин стаге загрмети београдски рок бенд Van Gogh.

Лидер те групе Ђуле, бубњар Срба и бас гитариста Гага први пут након избијања пандемије ће свирати у Србији уживо, а тек недавно су одржали концерте по региону (Требиње, Скопље, у августу Тјентиште). Они увек обећавају врхунски концерт са експлозивном енергијом.

Од жестоких гитарских група, ту је сутра и познати хеви метал бенд “Сабатон”, који у у својој каријери од две деценије има девет студијских албума, сопствени фестивал у Шведској, и спада међу највећа метал имена данашњице. Практично су једино јаче страно име у жанру рок или хард рок музике ове године на Еxиту.

Main stage ће угостити сутра и славног ди-џеја под називом Tyga, док ће се на бину попети и домаћа женска хеви метал, хард рок група Немесис.

Субота, 10. јул, резервисана је за ди-џеј имена на Главној бини – Робин Шулц, Пол Ван Дајк, као и бенд Remedy, али и алтернативни домаћи култни састав Обојени програм.

На Fusion stage права атракција ће бити реп хип хоп састав Sunshine, који се повремено враћа на трон углавном на многим фестивалима широм земље.

Осим њих, ту је и алтернативни рок звук у виду групе Драм, добитника награде “Милан Младеновић” на другом такмичењу, а 10. јул ће бити и у знаку сјајног хард рок бенда E-Play, који су после дуже паузе недавно свирали у Београду (фестивал “Док’н’ ритам”), у Нишу (фестивал Нисомниа), али и Шапцу (пивница Floyd).

Dance Арена ће бити у знаку мистичног ди-џеј перформера Бориса Брејче и даме Хони Дијон.

Стигли смо и до финалног дана, у недељу, 11. јула, када ће бити највише популарних музичара, јер се најлепше увек оставља за сам крај.

Main stage ће сигурно бити у знаку француског ди-џеја Дејвида Гете, који је постао редовни гост Србије, а током дуге каријере стварао је хитове у сарадњи са многим звездама типа Лејди Гага, Сиа, Ники Минаж. Уз њега од већих звезда на ту позорницу ће доћи и Дарко Рундек, верни пријатељ Србије који ће свирати са својом пратећом групом “Екипа”, а на 20. Exit ово вече ће запевати и контраверзни словеначки бенд Лаибаћ.

Рундек и Екипа ће посетити Београд 23. и 24. августа први пут на концертима у Ботаничкој башти.

Од регионалних имена, Fusin stage ће бити испуњен уметницима које Београд и Србија воли – Масимо Савић (скоро имао два распродата концерта у БитефАртЦафе клубу на Калемегдану, а 31. јула га очекује наступ на стадиону Ташмајдан) и хрватска електро поп дама Ида Престер & Лоллобригида са динамичним нумерама.

Уз набројане певаче, на Fusion бини ће засвирати и хард рок бенд Love Hunters, као и шведске хероине “Thundermother”, за које кажу – “не свирају само рокенрол – оне јесу рокенрол”. Доносе нови албум “Heat Wave”, који представља – софистицирани звук АC/DC, звук “Motörheada” са свежим модерним рок елементима старе школе 70-их година.

Тако ће фестивалом Exit доминирати углавном електронска музика, та ди-џеј сцена која је и била заштитни знак манифестације првих година, када је трајала чак 9 дана узастопно.

Због пандемије, једноставно није изводљиво да долазе велике светске звезде са више музичара на сцени, али љубитељи електронике ће бити веома задовољни.

Тако ће се на тврђави у Петроварадину наћи и други извођачи електронске музике – Пол Калкбренер, Соломун, Мацео Плекс, Асаф Авидан, Сатори, Медуза, Артбат, Џонас Блу, Денис Султа, од домаћих Тијана, Марко Настић, Дејан Милићевић, а за љубитеље гитаре и алтернативе, увек се могу окренути младим надамакоје тек стасавају – Шајзербитерлемон, Кени није мртав.

Невакцинисани само уз антигенски тест

Сви они мењају своје ваучере за улазнице, односно за наруквице, а због строгих противепидемијских мера, отпочело је и брзо антигенско тестирање на корона вирус.

Сви они који нису вакцинисани или нису прележали корона вирус, своју карту, односно наруквицу, данас преузимају на пункту за вакцинацију на Новосадском сајму, али тек пошто ураде брзи антигенски тест и када се установи да нису инфицирани ковидом-19.

ПР Фестивала „Exit“ Милица Драгомировић казала је Танјугу да је процедура антигенског тесирања врло проста и да је нужно уз себе имати само лична документа.

„По доласку на Новосадски сајам треба да се попуни један формулар са личним подацима, затим се иде у пункт за тестирање, односно за брзи антигенски тест. Када је брзи антигенски тест завршен, добија се документ са QР кодом који се скенира и заједно са тим папиром одлази се до простора који је намењен за узимање наруквица“, обајснила је она.

Напомиње да читава процедура не траје дуже од 15-ак минута, заједно са чекањима резултата теста.

Они којима брзи тест покаже присуство корона вируса, неће моћи да добију своје карте и о њима ће се додатно старати медицинско особље на пункту за имунизацију у Новосадском сајму.

Како је истакнуто, фестивал нуди свим својим гостима бесплатно антигенско тестирање.

Они који долазе на фестивал, а раније су се имунизовали, наруквице за улазак на Exit моћи ће да подигну на две локације, уз обавезан дигитални зелени сертификат раније скинут са портала Е-управе.

„Ловотурс је место где се преузимају, између осталог, и радне акредитације и личне акредитације, у центру људи могу да оду и са сертификатом и са тестом. Али ко се тестира на Сајму, своју акредитацију нема потребе да преузима било где другде јер може и на сајму“, навела је Милица Драгомировић, поручивши да је све спремно за почетак јубиларног 20. Exit-а.

извор: Танјуг, ЕXIT

фото: ЕXIT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *