Počeo 24.Novosadski džez festival

U Srpskom narodnom pozorištu otvoren je 24.Novosadski džez festival, a prvo veče obeležio je izvanredan, energičan nastup Stjepka Guta i Big benda RTS-a.

Festival je svečano otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je, pozdravivši organizatore, učesnike i publiku, poručio: „I ove godine na Novosadski džez festival u naš grad pristižu vrsni džez muzičari iz zemlje i sveta. Oni nam na poseban način, jezikom kvalitetne muzike i nota, svaki put ispričaju po jednu novu zajedničku priču. „Novosadski džez festival“ je svakako prerastao u instituciju i brend grada, a u skladu s tim smo i mi imali sluha u Gradskoj upravi za kulturu, i povećali izdvajanja za ovu prelepu manifestaciju. Ponosni smo na svakog učesnika i na organizatore koji tokom cele godine rade marljivo kako bi u punom sjaju bilo započeto još jedno poglavlje festivala i priređen još jedan spektakl za sve ljubitelje džeza.“
Prvi sat trodnevnog festivala protekao je u sjajnom nastupu Big benda RTS-a koji je,  udružen sa trubačem Stjepkom Gutom, napravio osvrt na delo Tedija Džonsa.
U drugom delu prve večeri ovog renomiranog festivala sa tradicijom dugom skoro četvrt veka, ljubitelji kvalitetne džez svirke uživali su uz orkestar Undectet, koji čini jedanaest vrsnih mladih muzičara iz Srbije i Francuske.
 

Drugog dana na programu je izvođenje norveškog virtuoza na trubi, Nilsa Petera Molvaera, kao i Jovan Maljoković oktet i kamerni orkestar Roberta Lakatoša.

Treći festivalski dan obeležiće nastup dva tria –  Aleksandra Uzelca i Vladimira Samardžića, dok će poslednjeg festivalskog dana nastupiti sastav Jazz exchange i BojanZ, kao i fantastični saksofonista Čiko Friman i trio Exotica.

Tekst i foto: Milijana Kočić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *