ПОЧЕЛИ 10. МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању 10. Међународних дана енергетике и инвестиција у Конгресном центру „Мастер” Новосадског сајма. Уз изложбени део манифестације, у којем су представљене фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике, најављено је да ће у конгресном сегменту наредних дана, кроз панел дискусије, бити обрађиване најактуелније теме, уз учешће водећих експерата из земље и иностранства.

– Драго ми је што је наш град домаћин манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција“ на којој ће се у наредна два дана говорити о великим инвестицијама, као и о енергетским изазовима у будућности. Енергетика је кључно питање на глобалном нивоу, а то је главна тема и данас у Новом Саду, као и свих ових дана на скупу светских лидера у Глазгову. Из перспективе Новог Сада, другог по величини града у Србији, који је истовремено и значајан регионални индустријски центар циљ нам је да направимо искорак у даљем развоју увођењем енергетски ефикасних система у сваком сегменту. Управо смо отворили најмодернији Дом здравља на Лиману који користи обновљиве изворе енергије, а ту спада и комплекс Креативног дистрикта. Наш циљ је да максимално искористимо знање које имамо и снажан замајац новосадске привреде која нам пуни буџет, па да из сопствених средстава и уз повољне кредитне аранжмане и сарадњу са међународним финансијским институцијама, наставимо са увођењем најбољих, најекономичнијих и најздравијих технологија. Енергетика је предуслов за довођење нових инвестиција, а без реиндустрализације, нема економског оснаживања. Нови Сад је најбољи пример како се локална политика води у правцу уштеде потрошње енергије уз заштиту квалитета ваздуха, воде и земљишта, а и нове генерације учимо да на томе граде будућност – рекао Милош Вучевић.

Присутнима су се обратили и директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бијелић, а поздравну реч упутио је и директор Европске банке за обнову и развој Матео Коланђели. Говором почасног госта министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, званично је и отворена овогодишња приредба.

– Србија може и треба да буде шампион у енергетској транзицији, а већ тежимо томе да нам земља буде потпуно еколошки чиста, да имамо здравију животну средину и климу, да обезбедимо чисту енергију. Дакле, важно је да имамо довољно енергије, али да је стичемо на одрживији начин. База свега су закон и подзаконски акти, након чега следи изградња нових електроенергетских капацитета, ветроелектарана, гасних електрана итд. Пред нама су инвестиције које ће донети много нових радних места, а сваки динар који будемо уложили у зелену енергију донеће бољитак на дуге стазе –  истакла је Зорана Михајловић.

Јубиларни 10. Међународни дани енергетике и инвестиција окупљају стручњаке из Србије, региона и Велике Британије. Првог дана, у среду, планирани су пленарна сесија „Убрзање енергетске транзиције у Србији-пресек стања“ као и више панела – „Подршка унапређењу енергетске ефикасности у домаћинствима“, „Пројекат унапређења енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини“, „Подршка смањењу загађења из индивидуалних извора“, „Обновљиви извори енергије у Србији“ и „Осунчајмо Србију“. У четвртак ће се говорити о планирању нискоугљеничног развоја на локалном нивоу и улози енергетских засада у енергетској стратегији Србије, а цела манифестација се одржава уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *