POČELA SA RADOM KOVID BOLNICA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovali su početku rada Kovid bolnice u Novom Sadu koja se nalazi na Mišeluku. Obilasku su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić i drugi. Kovid bolnica u Novom Sadu je treća po redu sagrađena u Srbiji, posle onih u Batajnici i Kruševcu, njena izgradnja je trajala četiri meseca, a od danas će primati pacijente obolele od korona virusa.

– Ovo je veliki dan za Novi Sad i Vojvodinu, a nova bolnica u našem gradu je još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu koji pokazuje novu snagu Srbije. Naša otadžbina je toliko ojačala da može da investira u svakom delu teritorije republike i da završava ono što se decenijama čekalo, samo za samo nekoliko meseci. Naime, o bolnici u Novom Sadu se pričalo i spekulisalo decenijama, a zahvaljujući podršci presednika Republike Srbije i predsednice Vlade naše države, uspeli smo da završimo ovu bolnicu za neverovatna četiri meseca. Krajem aprila ovde je bila livada, nepristupačno i zapušteno brdo, a danas je to bolnica sa najboljim uslovima za lečenje. Nadam se da će ovo što pre biti neka opšta ili gradska bolnica i da ćemo uspešno prevazići izazov sa pandemijom. Grad je ovde investirao oko 400 miliona dinara, a od 1. septembra će do Mišeluka saobraćati naš javni gradski prevoznik. Od Novog naselja, preko grada, Petrovaradina i sve do Kovid bolnice na Mišeluku voziće autobusi linijom 9a – naglasio je gradonačelnik Vučević i čestitao svima koji su učestvovali u tom projektu.

 Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je bolnica opremljena najsavremenijom opremom i da će nega za pacijente biti na maksimalnom nivou.

 – Izgradnjom Kovid bolnice, Novi Sad je postigao da ta ustanova postane opšta bolnica, kada prođe epidemija korona virusa. Ona će proći, koliko brzo zavisi samo od nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacije – rekla je premijerka Brnabić.

 Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da je otvaranjem ove Kovid bolnice omogućeno rasterećenje kapaciteta Kliničkog centra Vojvodine, kao i zapošljavanje zdravstvenih radnika, i naglasio da su je zdravstveni sistem Vojvodine drastično ojačao u poslednjih šest, sedam godina. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor se osvrnuo na važnost vakcinacije, apelovao na građane da se vakcinišu i pohvalio opremljenost bolnice po najvišim standardima, što jekako je rekao, dokaz ozbiljnosti države.

Kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19 500 kvadrata, ima 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a bolnička zgrada se sastoji od tri lamele. U bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rentgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *