ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ГРАДА НОВОГ САДА И ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписали су Споразум о сарадњи два града, највиши правни акт у Републици Србији који регулише односе између локалних самоуправа. Споразум подразумева, пре свега институционалну сарадњу, заједничке наступе у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Даље, сарадња ће бити остварена у областима привреде, пољопривреде, туризма, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.

– Поносан сам што Нови Сад добија још један град за пријатеља, 12. по реду за време ове администрације. Драго ми је што је то још један град из Републике Српске. Снажна је симболика што смо Споразум потписали за време традиционалне манифестације „Дани Републике Српске“ у Србији. Веома брзо ћемо заједничким подухватима конкретизовати овај Споразум, јер то није само слово на папиру. Србија финансира доста пројеката на територији Источног Сарајева, а инвеститори из Новог Сада тамо реализују пројекте. Војвођани често одлазе на Јахорину, и људи су нераскидиво повезани пријатељским и родбинским односима. Надам се да ће се Босна и Херцеговина више ангажовати на пољу изградње ауто-пута између наше две државе, да побољшамо и убрзамо саобраћајну комуникацију. Нови Сад има интензивну међуградску и међународну сарадњу, одржавамо старе везе и континуирано остварујемо пријатељства са новим градовима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је привилегија бити град пријатељ Новог Сада, другог по величини града у Србији, “Српске Атине“ престонице младих и културе.

– Источно Сарајево настало је 1993. године, на деловима некадашњег Сарајева, а у њему и Република Српска. Потписивање овог Споразума је велика ствар за Републику Српску, јер тај документ ће омогућити да продубљујемо сарадњу и да је институционално ојачамо. Имамо много тога да научимо од ове Градске управе и од Милоша Вучевића. Добре ствари можемо направити посебно тамо где је најтеже, а то је привреда. Привреда Републике Српске наслоњена је на привреду Републике Србије и логично је да се то рефлектује на градове. Из овог Споразума треба да проистекну конкретни резултати, те да наши грађани осете бенефите од ове сарадње – закључио је градоначелник Ћосић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *