Позорница под звездама

Са четири узбудљиве тематске позоришне недеље, Спрско народно позориште отвара Позорницу под звездама! Месец данас оперског и драмског програма 4. јуна, на крову ТЦ Променада.

Програм креће дечијом недељом и опером за децу „Чаробна фрула“ и то са два извођења за редом од 18.00 и 20.00 часова.

Након тога следи такозвана Рок недеља током које је на репертоару хит представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“, као и меморијално извођење Рок опере у славу недавно преминулом пијанисти Александру Бањцу, са бројним гостима.

Следи филмска недеља, коју покреће биоскоп Синеплекс Променада, недељом филмских класика, као и изложбом филмских реквизита у Тржном центру, а финале ће бити велики концерт филмске музике на самом крову.

„Звиждук у 8 је омаж нашем чувеном филмском композитору Зорану Смијановићу који је недавно преминуо од последица коронавируса. То је музика из филмова уз које смо одрастали, плакали, смејали се. Реч је о најпопуларнијим композицијама из српске кинематографије и њихов велики квалитет је препознатљивост. Као што су реплике из домаћих филмова ушле у свакодневни говор и неисцрпно се понављају, тако је и музика постала антологијска. Музиком која има уметничку вредност а прати српски филм, желимо да се вратимо у неко сасвим друго време и музику сместимо у потпуно другачији амбијент. Није ово пуки концерт, већ искуство“, објашњава диригент, маестро Микица Јевтић.

Филмску недељу пратиће одмах оперска недеља са два оперска концерта за сладокусце – Долче вита и Оперетске приче на задату тему.

„Реч је о два заиста специфична концерта. Оба можемо да ставимо под серијал Приче на задату тему, будући да је концерт Долче вита одржан онлине, без присуства публике. Оперетске приче пак, наслањају се на позитивну ноту којом Долце вита отвара недељу, али и на дубоку војвођанску традицију Оперета. 26. јуна, имаће прилике да слушамо неке од најпознатијих делова Слепог миша, Књегиње чардаша и сличних оперета које су одувек биле миљеници наше публике“, каже директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Читав програм део је редовног, пре свега оперског, репертоара Српског народног позоришта, једино је локација нова. Како кажу у Позоришту, локација на отвореном, омогућава већи број публике у сасвим безбедним условима, са маскама и дистанцом и уз све протоколе и епидемиолошке мере које важе како у позоришту, тако и у тржним центрима.

„Опере, позоришне представе и концерти побуђују емоције, стварају успомене, зближавају људе, граде пријатељства и љубави. Сви смо ми социјална бића и имамо потребу за слободом, а управо одлазак на концерт и представу је живљење те слободе са пријатељима и блиским особама. Ова година закочила је све и на јако груб начин показала колико нам културни догађаји недостају и колико је „нова нормалност“ коју одређени кругови пропагирају, и у којој не би били у блиском контакту са другим људима, потпуно супротна органским потребама наших бића“, закључује Станков.

Карте за све програме су ограничене и купују се на благајни Српског народног позоришта или позоришном онлине сервису.

извор, фото: СНП

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *