Покрајинска влада подстиче органску производњу и контролу безбедности хране

Kорисницима који су остварили право на бесповратна средства у оквиру два конкурса − за доделу средстава за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње, и за доделу средстава за суфинансирање трошкова увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у 2022. години, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је 27 уговора.

Уговоре је уручила помоћница покрајинског секретара за пољопривреду Јадранка Савин, која је том приликом истакла да укупна средства којa је Секретаријат определио за ове конкурсе износе два милиона динара, односно по милион динара за сваки. Oна je поручила да је циљ овог улагања добијање, пре свега, здравог производа за потрошаче.

„Бесповратна средства која се додељују у области органске производње намењена су суфинансирању трошкова контроле и сертификације органских пољопривредних производа од овлашћених организација које издају сертификат у овој области, у чему ресорни секретаријат учествује до 80 одсто од укупно прихватљивих трошкова инвестиције“, саопштила је помоћница Савин. Уговоре за ову подршку данас су добила 22 корисника.

Говорећи о подстицајима у оквиру другог конкурса, који је намењен увођењу и сертификацији система безбедности и квалитета хране, што подразумева и ознаку географског порекла, она је изнела податак да се по овом основу реализује пет уговора чија је укупна вредност близу 700.000 динара.

По овом конкурсу суфинансирају се трошкови израде елабората за добијање ознаке географског порекла и прописаних лабораторијских анализа, потом трошкови контроле и сертификације пољопривредних и прехрамбених производа с географским пореклом, чију су контролу и сертификацију производње у овој години урадиле овлашћене организације. Такође, суфинансира се увођење и сертификација система безбедности и квалитета хране: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER, Српски квалитет у 2022. години.

Средствима по овом конкурсу субвенционише се до 70 одсто износа за реализоване инвестиције. Износ по једној пријави може достићи 300.000 динарa.

Извор: vojvodina.gov.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *