Пети „Сајам завичаја“ окупио више од 160 удружења из земље и региона

На петој по реду манифестацији „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“ представило се више од 160 излагача из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске и Црне Горе.  На отварању манифестације, организоване у Мастер хали Новосадског сајма,  обратили су се  министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић као и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. У хали препуној посетилаца, на бројним штандовима с храном и сувенирима представила су се завичајна удружења и институције повезане с њима, док је на главној бини приређен разнолик културно-уметнички програм. Читаву манифестацију организује Фонд АПВ-а за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, а циљ је, како кажу, да се ојача заједнички рад институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона, али и да се промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм света који одлучно чувају традицију од заборава. 

Фото: Покрајинска влада

„Нови Сад је још једном потврдио да је Српска Атина и културни центар Србије јер се данас одржава пети ‘Сајам завичаја’ који показује нераскидиво јединство српског простора и окупља припаднике српског народа и баштини српску културу са свих подручја бивше Југославије, али и околине“, поручио је министар Никола Селаковић. Потпредседник Владе Милош Вучевић истакао је да „заједничка и идентитетска култура не могу да буду спутане административним границама“. „Чувамо наш заједнички дух, културу не могу да нам забране, то је нешто што нас краси, а сигуран сам да стижу нове генерације са којима се нека нова зора буди“, рекао је Вучевић. Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је рекао да му је част што учествује у манифестацији  на којој Срби из целог региона представљају своје обичаје, традицију и гастрономију, а како је нагласио, посебно му је драго што види толико деце и младих јер је суштина управо да се њима пренесу те лепе традиције српског народа широм региона.

Забележили смо и утиске посетилаца, као и представника удружења. Председник Завичајног удружења Јањана из Футога Зоран Црепуља срећан је што се на Сајму окупило много његових сународника из Војводине, али и  из завичаја –  околине Шипова.

Никола Вулетић из Завичајног удружења „Петар Кочић“ из Бача поносан је што може да ради на очувању традиције и обичаја предака.

Бојан Маринковић дошао је на Сајам с представницима удружења из Босанског Грахова, а одушевљен је богатством и разноликошћу ношњи, песама и кулинарских специјалитета из свих крајева у којима живи српски народ.

Текст и фото: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *