ПЕТИ КИНЕСКИ ФЕСТИВАЛ СВЕТЛА И ОВЕ ГОДИНЕ ОБАСЈАВА НОВИ САД И БЕОГРАД

Будите део светлосне чаролије од 21. јануара до 5. фебруара

Кинески фестивал светла ће поново засијати и обрадовати многу децу, али и одрасле. У Лимански парк у Новом Саду и на Сава Променаду испред Галерије у Београду од 21. јануара до 5. фебруара стижу светлосни лампиони којима се традиционално већ пету годину заредом обележава прослава кинеске Нове године у Србији, на иницијативу нашег уметника Слободана Тркуље, који већ годинама ради на културној размени Кине и Србије. Тркуља, креативни амбасадор Србије, са групом Балканополис ужива изузетну популарност у овој најмногољуднијој земљи на свету, а пре неколико дана вратили су се из Холандије где су одржали девет врло успешних концерата са симфонијским оркестром.


Подсећамо да је светлосни спектакл креирала једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона – Зигонг Хаитјен из Кине. И ове године на фестивалу ће засијати различите инсталације које представљају дух традиције и симболике древне Кине као што су животињско царство, змајеви, магични јелени, чудновате рибе, афричке животиње…
Кинески фестивал светла почиње 21. јануара у 17 часова у Новом Саду и Београду. Улаз за све посетиоце у оба града је бесплатан.
За посетиоце у Београду, унутар Галерије код улаза број 5, сваког викенда до 5. фебруара, у 17 часова биће приређена традиционална кинеска церемонија прављења и припремања чаја, током које ће бити послужени ароматични кинески чајеви, док ће првог дана фестивала посетиоци имати прилику да учествују у курсу израде традиционалне кинеске хране – „думплингс“.
Новосађани ће уживати и у додатним садржајима, јер ће у Лиманском парку бити постављени штандови са традиционалном кинеском храном и сувенирима.
„Поносан сам и срећан што је овај фестивал постао традиционални и што већ пету годину заредом успевамо да на овај начин прикажемо лепоту кинеске традиције, и унесемо мало светлости и радости у свакодневницу. У светлосним лампионима уживају све генерације, занимљиви су пођеднако и малишанима и старијима. Сваке године је забележена велика посећеност, те верујем да ће тако бити и овога пута. Прошетајте са најмилијима до Сава Променаде испред Галерије, разгледајте, уживајте и слободно се фотографишите“ уз осмех је изјавио уметник и оснивач фестивала Слободан Тркуља.
Кинески фестивал светла ће бити отворен у суботу 21. јануара у Београду и Новом Саду и трајаће до 5. фебруара. Лампиони ће бити укључени сваке вечери од 17 часова. Улаз за све посетиоце је бесплатан! Добро дошли!

извор: Агенција Галетин

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *