OTVORENA IZLOŽBA “FANTASTIKA ATELJEA 61 BOSILJEM“ U KULTURNOJ STANICI “SVILARA“

Izložbu “Fantastika Ateljea 61 Bosiljem“ u Kulturnoj stanici “Svilara“ otvorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Povod je obeležavanje 60 godina od osnivanja Ustanove za izradu tapiserija Atelje 61, a autorka Jelena Đorđević odabrala je 13 eksponata nastalih od 1967. do 1975. godine, iz Fonda Ilija&Mangelos i Ateljea 61, koji će moći da se pogledaju do 5. aprila.

– U vreme kada je osnovana, ova ustanova bila je izraz avangardnih, naprednih ideja i istraživanja u polju modernosti ondašnjih umetnika, pre svih Boška Petrovića i Etelke Tobolke. Tapiserija je danas originalno ostvarenje koje prati savremene svetske umetničke tokove, a Atelje 61 predstavlja jedinstveni centar tapiserijske umetnosti kod nas i u regionu Zapadnog Balkana. Kao Grad, ponosni smo na rad Ateljea i doprinos koji daje kulturi i umetnosti. Ustanova koja objedinjuje tradicionalno i savremeno, savršeno se uklapa u koncept integracije i sadejstva različitih aktera na polju kulture, koji u sinergiji stvaraju nove vrednosti. To jeste i suština platforme Evrospke prestonice kulture – istakao je Dalibor Rožić dodajući da je šezdeset godina postojanja i plodotvornog rada, za svaku pohvalu.

Prema rečima direktora Ateljea 61 Zorana Bulatovića, Ustanova za izradu tepiserija je u uslovima koji su zatekli ceo svet usled krize izazvane pandemijom, uspela da predstavi tapiserijsku umetnost Srbije i Novog Sada na svetskom i evropskom planu.

– U tom kontekstu, pred evropskom publikom u Danskoj, u Umetničkom centru grada Silkeborg Bad-a, u toku je naša izložba „Srpske tapiserije Ateljea 61 od početaka ka budućnosti“ koja obuhvata remek dela 35 srpskih i jugoslovenskih autora u tapiseriji. Planirane su izložbe u prestoničkoj „Kući Kralja Petra“ i Gradskoj galeriji Sarajeva koje će približiti tapiserijski medij, a u Novom Sadu prezentujemo postavku „Fantastike Ateljea 61 Bosiljem“ – naglasio je Bulatović.

Tapiserije koje će biti predstavljene rezultat su višegodišnje saradnje Ustanove za izradu tapiserija i Etelke Tobolke i slikara Ilije Bosilja, uz svesrdnu pomoć njegovih sinova, Vojina i Dimitrija. Kako je rečeno na izložbi, Bosilj je birao prizore i slike iz svog opusa koji će novi život dobiti u tapiseriji. Teme koje su obrađene nisu samo fantastični prizori, već inspiraciju crpe i iz srpskih srednjovekovnih mitova i legendi, priča iz nacionalne istorije, epskih pesama, narodnog predanja, ali i ličnosti vezanih za Kosovsku bitku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *