Операције у Украјини руски војни аналитичари виде као „Други украјински фронт“

Ростовска област, 27. фебруар 2022. ДОН24.РУ.

Улазак руских трупа да заштите ДНР и ЛНР многи су већ назвали отварањем Другог украјинског фронта.

Поређење са ослобођењем украјинске ССР од нацизма 1944. године није случајно. Сврха актуелне специјалне операције је, кажу представници руских власти, елиминација владајућег режима у Кијеву, који симпатише неонацисте, и прекид дугорочног истребљења цивилног становништва на југоистоку Украјине – за Информативну агенцију „ДОН.24“ тврде руски војни аналитичари.

Четвртог дана након почетка операције. постала је јасна тактика Оружаних снага РФ. Према војним аналитичарима које је интервјуисала Новинска агенција ДОН 24, четири групе трупа воде офанзиву: Донбас, Крим, Кијев и Харков. Они су имали задатак да поделе територију непријатеља, прекину комуникације и отерају велике снаге украјинске војске у „котлове“, сагласно је са њима и издање „Репортера“.

Прва групација пробија се кроз Донбас, где су концентрисане борбено најспремније украјинске трупе. Добро су наоружани и иза себе имају богато борбено искуство. Дакле, овде се воде најкрвавије борбе, а Оружане снаге Украјине пружају упорни отпор“, прокоментарисао је ток операције војни аналитичар Владимир Растокин.

Према његовим речима, задатак донбаске групације није само ослобађање Донбаса, већ и заузимање Дњепропетровска и Запорожја. Дњепропетровск је један од кључних центара одбрамбене индустрије, где се, између осталог, производе ракете. Запорожје је такође велики индустријски центар. Поред тога, то је важно транспортно чвориште.

Карта 1
Карта 1

Извор: topcor.ru

„Кијевска група треба да блокира престоницу, а харковска  да опколи регионални центар. Штавише, војни аналитичари кажу да је овладавање Харковом још важније од Кијева. Други по величини град у Украјини је најважнији индустријски центар у коме се „кује оклопна песница“ Украјине. Ово је центар за производњу тенкова ( Харков је место настанка чувеног тенка Т-34). Град је од великог стратешког значаја. Његов губитак ће срушити цео систем одбране Оружаних снага Украјине“, објашњава Растокин за Дон 24.

Додаје да је сврха офанзиве са Крима заузимање водозахвата на Дњепру како би се обезбедило снабдевање водом  Крима. Наиме, садашње власти Кијева су увеле потпуну енергетску и водну блокаду Крима, што је претило озбиљним последицама по локално становништво. Сада је блокада пробијена и вода Дњепра ће почети да тече на Крим.

Кримској групацији затим предстоји блокирање  Одесе и Николајева. Одеса није само највећа морска лука на Црном мору. Пре свега, овај град даје приступ граници са Молдавијом и Придњестровљем, где је стациониран руски мировни контингент. У Кијеву су више пута претили да ће „истиснути” руске трупе из Придњестровља, не заустављајући се на употреби силе.

Николајев је некада  био највећи центар за бродоградњу у СССР-у. Огромна океанска флота, коју је СССР  имао, створена је рукама инжењера и радника Николајева. Сви совјетски носачи авиона (укључујући и нуклеарни, који је због распада СССР-а остао недовршен), ракетне крстарице и разарачи изграђени су у локалним бродоградилиштима. Истина, сада је бродоградња пропала.

Карта 2
Карта 2

Извор: topcor.ru

Експерти Информативне агенције „ДОН 24“ скренули су пажњу на прелазак острва Змејни у Црном мору под контролу Руске Федерације. Ова чињеница је прошла незапажено, мада је прилично важна. Острво се налази близу границе са Румунијом. Одавде Русија може да држи у неизвесности цео јужни бок НАТО-а, што ће озбиљно утицати на борбену готовост Северноатлантске алијансе. Појава руских трупа у западном црноморском региону примораће владајуће кругове у Бугарској и Румунији да ублаже свој русофобични жар и да спроводе уздржанију политику према Русији.

Додајмо да се преко овог региона са румунских нафтних поља у јужну Европу допремају нафтни производи. Америчка Шеста флота, са седиштем у Средоземном мору, такође се снабдева горивом из Румуније. Сада Русија може да контролише поморске путеве у најважнијем региону, што ће се, како сматрају руски војни аналитичари,  позитивно одразити на геополитички положај Русије.

Хаубоца

Већ је очигледно да Оружане снаге РФ настоје да блокирају велике градове како би пореметиле испоруку муниције и наоружања војсци Украјине. Због тога су Чернигов, Суми, Конотоп, Херсон и Бердјанск опкољени, а Кијев блокиран.

Поред чисто војних задатака, оваква тактика остварује и политичке циљеве. Главни је деморалисање украјинске војске. Сада су јединице Оружаних снага Украјине расуте по целој земљи. Чисто психолошки, војницима ће бити тешко да се боре, знајући да руске трупе делују иза њихових линија.

„Деморалисана војска је неспособна за борбу. А још више да заштити режим, чија је политика довела до појаве страних трупа на Тргу. Због тога Зеленски покушава да привуче стране плаћенике и дистрибуира оружје становништву“, каже  војни аналитичар  Александар Кузњецов.

Извор: ДОН24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *