Ozvaničena saradnja između Novosadskog sajma i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

Novi Sad će tokom 2022. godine s ponosom poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, a kako se radi o projektu od nacionalnog značaja, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i vodeća i najstarija sajamska kuća u Srbiji AD „Novosadski sajam” potpisali su sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji u cilju uspešne realizacije programa u okviru programskog luka „Seobe”.

 

U pitanju je inovativan sajam knjiga koji će obuhvatiti brojne performanse, pozorišne predstave, koncerte i druge programe koji se tematski uklapaju u jedan od osam programskih lukova Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

„Uz našu krilaticu Za nove mostove, na kojoj počiva koncept projekta Evropske prestonice kulture, ovim sporazumom izgradili smo novi most sa najstarijom sajamskom kućom u Srbiji. Uključivanje ključnih aktera u gradu, pogotovo onih sa istorijom toliko raznolikih događaja koje upravo Novosadski sajam beleži tokom postojanja, od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada i produkcijskih kapaciteta, a naročito za realizaciju programa 2022. godine. To je utoliko važnije jer se projekat Evropske prestonice kulture, koji je od nacionalnog značaja, ne tiče samo kulture, već je implementiran i utiče i na brojne druge privredne grane i sfere, čime se još jednom pokazuje da u Novom Sadu kultura zaista jeste način života”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

https://www.youtube.com/watch?v=s0mKQCFNgxk

Generalni direktor AD Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je potpisivanjem sporazuma sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i uspostavljanjem saradnje na pripremi i realizaciji programskog luka „Seobe“, Novosadski sajam konkretno doprineo promociji kulturnog bogatstva naše zemlje.

„Zahvaljujući prostornim kapacitetima i mogućnostima Novosadskog sajma, u prvoj polovini marta sledeće godine, biće priređeno više različitih sadržaja. Uz izložbu „Seoba duše“, koja će biti upriličena u Auli, brojne performanse, pozorišne predstave, koncerte i druge kulturne sadržaje, priredićemo u Hali 1“, rekao je generalni direktor AD Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” će u godini titule presvući u novo ruho brojne organizacije, institucije i kultna mesta, između ostalog i najstariju sajamsku kuću u Srbiji, Novosadski sajam, gde će sugrađani moći da uživaju u brojnim programima i kulturnim sadržajima.

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra 2022. godine, takođe u okviru Dočeka.

izvor, foto : novosad2021, EPK

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *