Od ponedeljka onlajn nastava u srednjim školama u 40 opština, stariji osnovci kombinovano

Od ponedeljka, 13. septembra treći, onlajn model nastave uvodi se u srednjim školama u 40 opština Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se treći model uvodi u svim srednjim školama na teritorijama opština Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac,Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina.

Novi model uvodi se i u opštinama Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

U istim lokalnim samoupravama u sedmom i osmom razredu osnovne škole primenjivaće se drugi, kombinovani model.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Tim je, zbog dominantne transmisije delta varijante korona virusa, koja može izazvati oboljenje i kod osoba koje su preležale bolest i kod vakcinisanih osoba, doneo odluku o da je neophodna upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući osobe potpuno vakcinisane protiv kovida-19 i osobe koje su preležale bolest.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike, sve vreme boravka u školi.

Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvete.

izvor: Tanjug, RTV
foto: EPA-EFE (Julien Warnand)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *