ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О ПРЕДЛОГУ СТРАТЕГИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛОЖАЈА СТАРИЈИХ

Министарство за бригу о породици и демографију организовало је у Скупштини Града Новог Сада јавну расправу о Предлогу стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији, за период од 2024. до 2030. године.

У јавној расправи учествовали су представници пензионерских и других удружења, представници Града и Покрајинске владе, а  државна секретарка у ресорном Министарству  Стана Божовић отворила је дискусију, истакавши да је предлог Стратегије резултат мултисекторске сарадње у чијој изради су учествовала сва министарства и све надлежне иституције, како би она дала компоненту активном и здравом старењу. Указујући на значај доношења тог стратешког документа, Божовићева је подсетила да је претходни попис показао да је сваки пети становник Србије старији од 65 година и да је важно да свима њима буде једнако доступна здравствена заштита, али и омогућено целоживотно учење, све услуге и привилегије, па и право да наставе да раде у пензији, уколико то желе и могу. „Такође, имамо подршку Министарства унутрашњих послова у једном веома важном питању – безбедности наших  старијих суграђана –  спречавању насиља, занемаривања  и дискриминације према њима, јер су неретко жртве таквог односа, чак и од сосптвене породице“, истакла је државна секретарка.

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић нагласила је да се,  судећи према броју услуга и нивоу подршке пензионерима, Нови Сад издваја у односу на друге градове у Војводини. “ Од 2016. године Град подржава активности наших најстаријих суграђана и на годишњем нивоу око 250 пензионера са нижим примањима борави на бањском лечењу о трошку Града. Издвајају се и средства преко Геронтолошког центра  за Клубове пензионера којих тренутно има деветнаест, а постоје и Дневни центри за стара лица. Локални јавни превоз је бесплатан за наше суграђане старије од 65 година, а постоје и друге погодности као што су бесплатан улаз на Штранд и базене“, навела је чланица Градског већа.

Извор и фото: Војвођански новинар

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *