Обновљена и Радионица у Дистрикту — креће у погон кроз Заставе будућности

Нова Радионица у Креативном Дистрикту, у Европској престоници културе, почиње да ради 28. априла. Некадашње занатлијско место у старој фабрици жица поново постаје радионица — за визуелну уметничку продукцију.

У Радионицу се враћају врсни новосадски уметници који су ту стварали у неусловним просторима, сада репрезентативним атељеима.

„Веома нам је драго да је овај део града након више деценија коначно доживео трансформацију и да је заживела идеја културног дистрикта. Сматрамо да се овај процес одвија у добром правцу, с обзиром на то да је сачуван идентитет ове локације, али да је прилагођен новим садржајима и корисницима. Ових дана се усељавамо у своје старе – нове атељее који су сада далеко бољи и прикладнији за стваралачки рад”, рекао је сликар и вајар Петар Мирковић из некадашње тзв. Кинеске четврти.

Уместо бучних машина и услужних заната, у Радионици, обновљеној захваљујући делегацији ЕУ у Србији, ускоро ће почети да раде уметнице ткаље Атељеа „61”. Јединствена установа у Европи, и по колекцији таписерија али и начину и квалитету рада, употпуниће визију обнове и развоја стогодишње историје аутентичног индустријског и занатског наслеђа.

„Овај објекат ће бити синоним за простор који окупља публику и уметнике. Биће место где ће моћи да се реализују едукативне радионице, трибине, фимске пројекције, а уметници ће имати прилику да стварају, развијају и излажу своје радове, у посебно прилагођеном, атрактивном и новом простору који ће допринети развоју новосадске културно-уметничке сцене, као и развоју публике што нам је свакако заједнички циљ”, наводе из делегације ЕУ у Србији.

Како од запуштеног и небезбедног простора до атељеа и изложби којима ће се Нови Сад и Србија поносити — посетиоци ће видети од 28. до 30. априла током „Застава будућности”. Подршку програма „Заставе будућности” пружиле су ИДЕА, ДДОР осигурање и А1 Србија.

У Радионици ће бити отворена и прва изложба „Цртежи путују временом” која обухвата радове генерација деце више од пола века уназад. Тиме ће и овај обновљени простор, уз Фабрику, Складиште, Мензу, Биро и КС Лиман, бити предат младима, да га поново оживе разноврсним уметничким стваралаштвом кроз 70 догађаја у Креативном дистрикту.

Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези с догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

фото: НСПЕК, В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *