Novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka na ponos svima

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila  se danas na svečanom otvaranju nove zgrade Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu, koji je, zajedničkim ulaganjima sa Gradom Novim Sadom, počeo da radi u Ulici Arse Teodorovića u potpuno renoviranom objektu na površini od 142 kvadratna metra.

Pozdravljajući prisutne u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata na čijem je čelu, Dragana Milošević istakla je da je danas, kao predstavnik suosnivača Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, ponosna što prisustvujemo ovako značajnom događaju.

„Ovaj multifunkcionalni prostor koristiće ne samo slovačka nacionalna zajednica, nego i svi koji delimo suživot vekovima na ovim prostorima“, rekla je Miloševićeva.

Ona je dodala da je upravo nedostatak radnog prostora Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka obeležio njene prve radne dane 2018, od kada je na čelu Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

„Kako je prostor u Njegoševoj ulici, koji je do tada koristio Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, restitucijom vraćen vlasnicima, danas, pre svega, zahvaljujem Gradu Novom Sadu na ustupanju ovog prostora koji je renovirao i adaptirao za potrebe Zavoda, a mi smo, pored podrške koju kontinuirano pružamo za mnogobrojne programske aktivnosti, omogućili njegovo kompletno opremanje“, istakla je Dragana Milošević, navodeći da svaki od ukupno pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina, čiji je suosnivač Pokrajina, predstavlja značajan deo kulturnog miljea naše zemlje u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta svake .

„Pored velikog galerijskog prostora i biblioteke, novootvoreni objekat predstavlja mesto u kojem će zaposleni ubuduće imati dodatni stimulans i nove ambicije za realizovanje brojnih kulturnih projekata, koje mi, kao resorni sekretarijat, iz godine u godinu podržavamo u sve većoj meri“, rekla je sekretarka.

Po njenim rečima, danas se nalazimo na mestu koje je upravo zahvaljujući dobroj koordinaciji svih nivoa vlasti primer kako se postižu najbolji razultati.

„Zapravo, ovim potvrđujemo još jednom da je cela Pokrajina postala veliko kulturno gradilište“, istakla je Miloševićeva ukazujući da se u mnopgobrojnim mestima, kao i u samom gradu Novom Sadu, otvaraju nove kulturne stanice, da se postojeći objekti adaptiraju, renoviraju ili opremaju, i da se na taj način naša kulturna lepeza neprestano širi i čuva od zaborava, i neguje nacionalni i kulturni identitet u multikulturalnoj i multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina.

Ovom prilikom prisutnima  se obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je istakao da je Grad, u saradnji sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, usmerio 38 miliona dinara za potpunu sanaciju objekta, koji je danas zasijao punim sjajem.

U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka reči zahvalnosti uputio je direktor Vladimir Francisti, dok se u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine obratila predsednica Dušanka Petrakova.

Zamenica šefa Misije Ambasade Republike Slovačke u Republici Srbiji Monika Šuhajdova pozdravila je prisutne, a nakon svečanog uvodnog dela Vladimir Francisti, Milan Đurić i Dragana Milošević svečano su presekli vrpcu u galerijskom prostoru novog objekta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *