Novom Sadu i nagrada za najuspešniju prestonicu kulture

Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u Novi Sad stiže još jedna nagrada – „Melina Merkuri“ koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture. Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine je ocenio Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izveštaja dao preporuku da Srpska Atina dobije ovo prestižno priznanje, vredno 1.5 miliona evra.

 

„Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture“, navodi se u izveštaju stručanjaka Evropske komisije koji dodaju: „Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike“, zaključujući da se u narednom periodu nastavi sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika i građana.

Koordinator Evropskih prestonica kulture Evropske komisije, Silvan Paskva, čestitao je čitavom timu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ na „izuzetnom radu i posvećenosti na pripremama za realizaciju titule Evropske prestonice kulture“.

Nagradom „Melina Merkuri“ i Nagradom za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.  Kroz pozitivne ocene tri različita žirija evropskih eksperata, Srpska Atina je u prethodnih pet godina potvrdila svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora.

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored programskih legata, sada evropskog renomea – Dočeka i Kaleidoskopa kulture, ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada.

Nagrada „Melina Merkuri“, nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta EPK, u Novi Sad stiže posle završnog kontrolnog izveštaja  tima eksperata koji je održan pre mesec dana, a na kom je tim Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonice kulture“  izvestio o ispunjenju preuzetih obaveza 2016. godine, kada je titula i osvojena.

izvor: NSEPK
foto: J. Ivanović, V.Veličković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *