Нови Сад – Европска престоница културе“ на међународном фестивалу КоторАрт

Нови Сад – Европска престоница културе“ на међународном фестивалу КоторАрт

Нови Сад, као Европска престоница културе, представиће се на међународном фестивалу КоторАрт, једном од највећих и најзначајнијих фестивала уметности у Црној Гори и региону, кроз три сегмента. Представници Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ представиће програм планиран за титуларну 2022. годину, али и пренети своја искуства и моделе које је Нови Сад утемељио, а који сада могу да се примењују и у другим градовима Србије, па и региона.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић учествоваће на конференцији „Нови Сад 2022“, у уторак, 20. јула од 20 сати, где ће представити програмски концепт за 2022. годину, утемељен на слогану „За нове мостове“, сачињен од осам програмских лукова. Поред тога, биће речи и о процесима и изазовима са којима се Нови Сад суочио у припремама за Европску престоницу културе, а све то са циљем да се пренесе знање колегама из Црне Горе, с обзиром на то да неколико црногорских градова – Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови заједно претендују да 2028. године буду носиоци титуле Европске престонице културе.

Координаторка мреже културних станица пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Виолета Ђерковић биће једна од говорница на трибини „Пјаца од филозофа – Нова нормалност“, 18. јула у 20 часова, која представља значајан део фестивала у контексту покретања важних дијалога. На трибини ће такође говорити дипломирани туризмолог и еколошки лобиста Антоније Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, затим позоришна редитељка и управница Дубровачких љетних игара, Дора Руждјак Подолски и универзитетски професор и туризмолог, Иво Жупановић. Конференције у оквиру програмског сегмента „Нова нормалност“ могуће је пратити и путем преноса уживо на Фејсбук страници и званичном Јутјуб каналу КоторАрт фестивала.

Цео програм фестивала КоторАрт можете пронаћи њиховом званичном сајтуУлаз је слободан. Због ограниченог броја публике, обавезна је регистрација на protokol@kotorart.me или 069/37-35-37 (од 09 до 14 сати). Регистрација је могућа најраније три дана, а најкасније 24 часа пре почетка програма.

Подсећамо, Нови Сад је, у априлу ове године, пружио подршку црногорским кандидатима за титулу Европске престонице културе, најављујући тада да ће своја знања и искуства ставити на располагање колегама из општине Бока.

Нови Сад је међу првим градовима ван Европске уније који је проглашен за Европску престоницу културе, поставши тако један од 60 градова који су понели ту титулу. Церемонија свечаног отварања одржаће се 13. јануара 2022. године, а Нови Сад ће током те титуларне године представити више од 4000 домаћих и страних уметника, на 1500 планираних догађаја. Више о програмском концепту пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ можете читати на званичном сајту пројекта.

извор, фото: НСЕПК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *