Новинарка Виолета Јованов Пештанац добитница признања „Благодарје“ за 2023. годину

Новинарка из Панчева, Виолета Јованов Пештанац, одговорна уредница информативног веб портала Панчево МОЈКрај и чланица Одбора за медијску сарадњу при Удружењу књижевника Србије, једна је од добитника признања „Благодарје“ за 2023. годину.
Ово престижно признање „Благодарја Удружења књижевника Србије” за изузетан допринос раду Удружења књижевника Србије у 2023. години, уручене су данас у просторијама ове институције, у оквиру Светосавске свечаности.
Признање Удружења књижевника Србије припало је нашој колегиници и уредници Виолети Јованов Пештанац за новинарске текстове у којима је афирмисала активности у вези с радом чланова Удружења књижевника Србије током 2023. године.
Традиционална Светосавска академија Удружења књижевника Србије, одржана је данас у Свечаној сали УКС-а, у Београду. Беседу је одржао књижевник Радомир Андрић, хор „Краљица Марија“ је приредбу учинио свечанијом, а поезију о Светом Сави говорио је глумац и књижевник Милан Цаци Михаиловић.
Удружење књижевника Србије (УКС) већ годинама организује Светосавску академију на којој уручује Благодарја заслужним појединцима и институцијама за трајни допринос угледу и развоју овог Удружења, као и за изузетан допринос неговању духа српске народне и уметничке књижевности и очувању традиције и народних обичаја између два Савиндана, а у славу Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, дипломате, просветитеља и књижевника.
Како је претходна година за Удружење књижевника Србије била двоструко јубиларна (75 година од оснивања Књижевних новина и 60. Београдски међународни сусрети писаца), награђених је данас, у Свечаној сали УКС-а, било више него претходне године.

Осим Виолете Јованов Пештанац признања су добили и Вукова задужбина, Владимир Бабошин (руски песник, књижевни преводилац и члан Српске краљевске академије научника и уметника), Надица Блажић (оснивач и руководилац „Плаве шкољке“, Удружења самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка“ захваљујући којој су нека од деце са инвалидитетом данас успешни студенти, а и песници), Добрила Глишић Гајић (публициста и новинар), Наташа Гмитровић (песникиња и сарадница УКС-овог пројекта „Млади долазе“), др Мина Ђурић ( професорка на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду и сарадница на пратећим манифестацијама јубиларних 60. Београдских међународних сусрета писаца) , Марија Викторија Живановић (књижевница, хуманиста и новинарка, поред осталог и чланица УКС-овог Одбора за сарадњу са медијима), Бранислав Зубовић (писац и секретар Фестивала поезије младих у Врбасу), Златомир Јовановић (књижевник, преводилац и председник Удружења ромских писаца), Ђорђе Јевтић (есејиста и новинар који последњих деценија редовно извештава о догађајима на Косову), Симонида Милојковић (књижевница и новинарка), Мила Милосављевић (писац и новинарка), проф. Александра Михајловић (професорка српског језика и књижевности и књижевница која је као заменик председника Одбора за међународну сарадњу при Удружењу књижевника Србије дала велики допринос афирмацији српске поезије и прозе), Јасмина Нинков (директорка Библиотеке града Београда), Драган Пајевић – Динекс (успешан привредник и донатор Удружења књижевника србије), Благоје Поповић (успешан привредник и руководилац Компаније „Бобекс“, као и донатор Удружења књижевника Србије), протојереј Милан Поповић (оснивач локовно-уметничке колоније у Прилипцу и старешина прилипачког храма у којем се песницима традиционално уручује награда „Печат кнеза Лазара”, коју додељује Удружење књижевника Србије), Чедна Радиновић Лукић (књижевница и председница Савеза писаца у отаџбини и расејању), Адам Софронијевић (заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, заслужан, поред осталог, и за дигитализацију „Књижевних новина“), Миомир Филиповић (књижевник и новинар) и др Богдан Трифуновић (директор чачанске Библиотеке „Владислав Петковић Дис) .
Скуп је молитвом отворио др Угрин Поповић, свештеник и члан Удружења књижевника Србије, а Благодарја је добитницима уручио Милош Јанковић, председник УКС-а.
Традиционалну беседу о светитељу Сави прочитао је књижевник Радомир Андрић, а стихове је казивао драмски уметник Милан Михаиловић Цаци.
Светосавску академију свечарком је додатно учинио и наступ Хора „Краљица Марија“.


Удружење књижевника Србије годинама о Савиндану организује пригодну светосавску свечаност: књижевно-музички програм у славу Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, дипломате, књижевника.
У програму Светосавске академије у Удружењу књижевника Србије и ове године учествовали су угледни писци, драмски и музички уметници, а свечаности су присуствовали и највиши представници Српске православне цркве.
Светосавље као темељ српске духовности и вере има неспорно велики значај у историји српске књижевне традиције. С тим уверењем Удружење књижевника Србије са посебном вољом и радошћу приступа организовању ове свечаности и та се радост са учесника у програму преноси на све посетиоце. После програма председник Удружења Милош Јанковић уручује Благодарја институцијама, организацијама и личностима која су у складу са својим могућностима, опредељењима и начином рада и деловања допринели раду Удружења књижевника Србије између два Савиндана.

фото: Зоран Вујановић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *