НИЈЕ ИЗОСТАЛА СОЛИДАРНОСТ У НЕВОЉИ

Покрајинска влада градови и општине обезбедили су помоћ за Нови Сад, Бачку Паланку, Сремску Митровицу, Руму, Шид и друге општине у Војводини које су претрпеле штету у невремену

 На другој ванредној седници Покрајинске владе и Покрајинског штаба за ванредне ситуације, одлучено је да се финансијски помогне локалним самоуправама у Војводини, које су, у два налета невремена, претрпеле највећу штету.

– Приоритет је обнова школа и предшколских установа, јер је почетак школске године близу. На територији Војводине је страдало 80 школа, од  којих је десет тешко оштећено и ту су потребни озбиљнији грађевински захвати, који ће трајати и по неколико седмица. У овом тренутку  је обезбедила 250 милиона динара хитне помоћи Граду Новом Саду за пет школа, као и остале оштећене објекте. Бачка Паланка ће добити 100 милиона динара помоћи, а по 50 милиона динара опредељено је за Сремску Митровицу и Руму. Помоћ ће добити и Стара Пазова, Инђија, Зрењанин и друге општине – навео  је Игор Мировић додајући да ће Дирекција за робне резерве АП Војводине, такође, на ставити на располагање 50 милиона динара за набавку грађевинског материјала, пре свега црепа и грађе, као и да ће, на основу процена локалних комисија, ова помоћ бити упућена грађанима да на својим објектима санирају штету.

Град је обрао летину
Град је обрао летину

Мировић је захвалио Управи за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова на ангажовању 180 људи, који су одмах били на терену, као и радницима Електропривреде Србије, који даноноћно раде на отклањању проблема са струјом.

– У појединим местима имамо веома тешку ситуацију, јер су покидани далеководи, негде и у дужини од неколико километара. Иако се ради даноноћно струје нема у делу новосадске општине,  затим у Ковиљу где је најтежа ситуација, у Бачкој Паланци где су најугроженији Гајдобра, Челарево и друга места, а струју немају ни поједини делови села у беочинској општини – указао је председник Мировић – Десет агрегата је распоређено, према процени електродистрибуције, у најугроженијим селима, а новосадска електродистрибуција је добила помоћ од других дистрибуција из целе земеље. Велику захвалност дугујемо Граду Београду за 10 и Граду Суботици за три возила и екипа, а помоћ и солидарност су показале и мање општине попут Бечеја, Беочина, Титела, Темерина, Врбаса, као и приватна предузећа, која су у року од неколико сати уступила сву механизацију, и на терену су заједно  са запосленим у јавно-комуналним предузећима – истакао је Мировић.

– Сутра поподне разговараћу са  председником Србије, јер је велика штета учињена Националном парку „Фрушка гора“ и пољопривредним усевима и очекујем помоћ Владе Србије и Министарства пољопривреде – најавио је Мировић.

Градоначелник Милан Ђурић, координатор новосадског штаба за ванредне ситуације известио је да је, осим оштећених објеката и аутомобила, у Новом Саду уништено готово 1.000 стабала и апеловао на грађане да избегавају паркове и сва друга угрожена места док се опасности не отклоне.

Бранисалв Шушница је истакао да је у Бачкој Паланци у првом олујном таласу оштећено 39 објеката јавне намене, а да је након  невремена у петак, на основу пристиглих 1.000 пријава штета драстично увећана.

аутор: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *