МИРОСЛАВЉЕВО  ЈЕВАНЂЕЉE- КОВИЉСКИ ПРЕПИС

Удружење војвођанских учитеља од 2006. године даје свој допринос у представљању српске средњевековне калиграфије и развоју школске калиграфије организујући: радионице, колективне изложбе калиграфских радова наставника, ученика и новосадског калиграфа Светозара Пајића Дијака, републичка и региионална калиграфска школска такмичења ученика основних и средњих школа „Светосавље и наше доба“ (од 2011. године) и  „Дани Николе Тесле“ (од 2014. године)   акредитованe  у  Календару смотри и такмичења Министарства просвете, обележавање Дана Захарије Стефановића Орфелина (19. јануара), традиционалну јануарску колективну калиграфску изложбу „У част Захарије Орфелина“   у Новом Саду  (у простору Туристичке организације НС од 2009. до 2014.  године,  у галерији Огранка САНУ од 2015. године), септембарску калиграфску колонију за наставнике „На путу Захарије Орфелина“ (од 2009. године у простору ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Ср. Каменици), oд 2009. године Удружење војвођанских учитеља блиско сарађује са новосадским калиграфом Светозаром Пајићем Дијаком (који је једини признати преписивач средњевековних књига, добитник награде за животно дело УЛУПУДС-a).

 

Унеско је рукописну књигу Мирослављевог јеванђеља 2005. године уврстио у своју библиотеку „Памћење света“ (Memory of the world), чиме је уврштено међу 120 највреднијих добара које је до сада створила људска цивилизација.

 

Након преписа више рукописаних књига, у периоду од 2003. до 2011. године Светозар Пајић Дијак је у маниру средњевековних преписивача стрпљиво наставио свој рад. Тихујући, учинио је велики подвиг преписујући на пергаментима и целокупно Мирослављево јеванђеље. Пошто је препис Јеванђеља настао радом у мноштву манастира СПЦ централне Србије и Косова и Метохије, а завршено у Манастиру Ковиљ, по традицији, именовано је КОВИЉСКИМ ПРЕПИСОМ.

Мали део страница овог преписа Јеванђеља излаган је до сада на неколико колективних и самосталних изложби у Новом Саду, Београду и Зрењанину.

Од када је преписивање завршено, пуних једанаест година, ради се на томе да се прикаже целокупан препис јединственом изложбом док пергаменти нису трајно повезани о у књигу.

Удружење војвођанских учитеља и сам аутор су уложили огромне напоре последње четири године да се оствари изложба у Новом Саду. У години када је Нови Сад Европска престоница културе, тражили смо неопходна средства од многих, али нисмо успели да их сакупимо. Не одустајући од свог наума, уз Божију помоћ, ми смо ипак данас овде. Животно дело писано руком и срцем Светозара Пајића Дијака је пред нама. То је његов и наш дуг прецима и залог потомцима. Свевременска лепота и благо културе Срба је сада пред очима јавности.

Уз изложбу коју су подржали Управа за културу Града Новог Сада и многобројни људи доброг срца, одржаће се књижевно вече у Градској библиотеци Града Новог Сада и калиграфска радионица за децу у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Ср. Каменици. Након новосадске премијере, опремљена изложба наставиће свој живот и у другим градововима Србије и регион како би се што широј јавности представило највредније културно наслеђе Срба.

Вера Стојшић-Гашпаровски

за Удружење војвођанских учитеља

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *