Министарство информисања најоштрије осуђује претње РТС-у

Министарство информисања и телекомуникација најоштрије је осудило поступке народног посланика Радомира Лазовића (Зелено-леви круг), који је приликом синоћних протеста „Србија против насиља“ испред зграде Радио-телевизије Србије спрејом розе боје префарбао таблу с називом тог јавног сервиса. Министарство је у саопштењу као веома забрињавајуће оценило поруку тог посланика Јавном медијском сервису: „Сматрајте ово упозорењем“.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Министарство у саопштењу, које потписује ресорни министар Михаило Јовановић (слика изнад), истиче да „нико, па ни народни посланик, нема право да вређа, напада и понижава рад медијских установа, као ни да уништава имовину“, оцењујући и да је Лазовић својим поступком „још једном јасно показао које су то вредности за које се залаже“.

„Слобода изражавања и различитост мишљења су темељне вредности нашег друштва и ово Министарство ће увек подржавати слободу медија и говора, али претње, као и уништавање имовине, не представљају ни једну демократску вредност, већ напротив – вандализам. Подсећамо да је Законом о јавним медијским сервисима предвиђено да у обављању основне делатности јавни медијски сервис има институционалну аутономију и уређивачку независност, посебно у погледу утврђивања концепције и одређивању програмских садржаја у складу са  овим Законом. Министарство апелује на све учеснике у јавним обраћањима да обрате посебну пажњу на сваку изговорену реч, да се суздрже од претњи, јер нико нема права да угрожава безбедност медијских радника са чијом се уређивачком политиком не слажу“, наведено је у Саопштењу министарства.

 

Фото: Фонет

Поводом фарбања табле РТС-а испред зграде у Таковској спрејом, на протесту “Србија против насиља“, огласио се и председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек који је поручио да и тај чин представља насиље и притисак на запослене у јавном медијском сервису.

Поступак посланика Лазовића је најблаже речено непримерен. Питам се да ли је народни посланик, који се синоћ обратио учесницима протеста “против насиља“ свестан да и његов чин, фарбање табле РТС-а спрејом, представља насиље? Да ли је посланик Лазовић свестан да је његова порука запосленима у РТС-у “сматрајте ово упозорењем“ чин насиља и притисак на запослене у РТС-у? И док се посланик Лазовић у својим говорима залаже за слободу медија, својим поступком испред РТС-а је синоћ показао управо супротно, да би он да уређује програм РТС-а. У РТС-у раде професионалци, новинари са дугогодишњим искуством, који су радили у РТС-у за време разних власти и нико нема право да врши притисак на њих, нити да им се меша у посао, па ни народни посланици, укључујући и Радомира Лазовића“, саопштио је председник УО РТС-а.

Извор:  саопштење Министарства информисања и телекомуникација, РТС портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *