Легати Европске престонице културе настављају да живе – Нова изложба за Дан града

Нови Сад је, као Европска престоница културе, добио прву галерију на отвореном, на Субином платоу, која је по завршетку године титуле (по)остала један од најзначајнијих просторних легата савременог стваралаштва, на којем ће већ поводом Дана Града, 1. фебруара, бити постављена нова изложба „Секвенце града”. 

Ово је пета изложбена поставка на галерији на отвореном, а саму годину титуле обележиле су четири изложбе, које су кроз најактуелније теме попут миграција, будућности младих, промоције мира и слике савременог света, окупиле домаће, али и регионалне и европске уметнике.

Континуитет представљања савременог визуелног стваралаштва, на уметничком простору са 49 јарбола, који је имплементирала галерија „Бел Арт”, наставља се управо новом изложбом која ће окупити националне уметнике, препознатљиве по урбаним темама и мотивима.

Слично идеји ове својеврсне уметничке платформе постављене на уласку у Лимански парк, да визуелну уметност из уобичајених галеријских простора и атељеа приближи свакодневном животу једне градске заједнице, замисао изложбе „Секвенце града” јесте да направи спој уметности и стварности, односно несметане комуникације са пролазницима – посматрачима и прошири дејство уметности у друштву.

Уметници чији ће радови бити представљени на изложби „Секвенце града” су: Данијел Бабић (Нови Сад), Горан Деспотовски (Нови Сад), Милета Поштић (Нови Сад), Стефан Лукић (Ужице), Немања Лађић (Београд), Иван Шулетић (Београд), као и уметничка група „Диструктура” коју представљају уметници Милан Боснић и Милица Милићевић (Бешка/Београд).

Галерија на отвореном реализована је у склопу чак 40 хиљада квадратних метара инфраструктурних пројеката Европске престонице културе, који су подразумевали обнову, реконструкцију и изградњу нових простора за културу, који настављају свој уметнички живот и након године титуле.

Пројекат је део апликационе књиге из 2016. године на основу које се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а имплементира га галерија „БелАрт” која је уметнички концепт овог простора израдила на основу архитектонско-урбанистичке идеје уређења Лиманског парка, потекле од стране архитекте Саве Форкапића, 2005. године.

Више информација можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

фото: М.Пудић

извор: НСЕПК

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *