Кризни штаб одлучио: Тржни центри се отварају од понедељка, ђаци се враћају у школе 19. априла

Члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић саопштио је данас да је ситуација око ковида још увек ванредна, али да постоје побољшања, која би могла да омогуће од понедељка поновно отварање тржних центара, а од 19. априла повратак ђака у школе, а додао је да, ако се настави актуелни тренд вакцинације за месец и по може бити успостављен колективни имунитет.

 Тиодоровић је, после данашње седнице Кризног штаба, казао да се уочава блага тенденција смањења броја новопотврђених случајева обољења, да се уочава да се однос између пријема и отпуста у Ковид болницама креће полако у корист отпуста, те да се смањује број првих прегледа у ковид амбулантама.

“Међутим наше ковид болнице су и даље пуне и под великим оптерећењем. Али ако би се наставила динамика последња два три дана, што очекујемо, може се размишљати о одређеним поступцима који ће омогућити да неке од мера могу бити попуштене. Мислим ту пре свега о томе да тржни центри могу почети да раде од понедељка под претпоставком да се тенденција настави. Угоститељски објекти са изласком на башту моћиће да раде, али остају затворени делови угоститељских објеката на затвореном простору”, рекао је он.

Тидоровић је истакао да је и време да се онлајн настава сведе само на локалне процене о могућим жариштима, а да од 19. априла почну школе да функционишу по систему као и пре тога.

Истакао је да акценат остаје даље на мерама, и да се све мере које су познате морају поштовати од ношења маски, чак и на отвореном ако сте близу, у разговору, у гужви маска је та која ће вас заштитити.

У затвореном, подсећа, маска је обавезна, као и физичка дистанца и дезинфекција.

Тиодоровић је констатовао да се вакцинација одлично одвија последња два до три дана и да очекује да ће се наставити тако.

“Одзив је изузетно добар. Решење целе ситуације, уз поштовање мера, је што већи обухват вакцинацијом у најкраћем времену, како би се спречило ширење мутација”, објаснио је он.

„Морамо бити реални. Ми смо можда најбољи у Европи по томе колико обезбеђујемо врста вакцина и по одзиву становништва, али не зависи само од нас, већ и од испорука колико ћемо добијати надаље вакцине. Надамо се да ћемо овај добар тренд наставити, да ћемо имати разумевање произвођача и имати договорену динамику”, рекао је он додајући да би тиме за месец и по дана могли достићи колективни имунитет становништва.

Има места оптимизму, поручио је он изразивши наду да ће се смањити и број леталних случајева обољења.

извор: Танјуг, РТВ
фото: Танјуг (Слободан Миљевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *