Концерти у Новом Саду током полицијског часа

Оно што нам је овај период показао јесте да ће уметност наћи начин, било да је реч о online пројекцијама, концертима или снимцима „од куће“. Извесно је сасвим да ћемо и у периоду пред нама морати да пронађемо нове методе да позориште „донесемо“ публици.

На трагу тога, Опера Српског народног позоришта организује серију мини концерата у различитим деловима Новог Сада и то током полицијског часа за првомајске празнике.

„За многе је култура нешто секундарно, не од велике важности за здравље или живот. Ипак, ми не верујемо да је тако и то нам је показало искуство, али и реакције које добијамо из целог света од почетка пандемије. „Bella ciao“ нам је отворила врата света и једно позориште из Србије била је светска вест, слично је било и са првим икада онлине извођењем са скоро 60 адреса света, а за светски дан позоришта донели смо уметност на кућне адресе, у изузетно емотивним околностима и верујемо да је време да нешто слично поновимо,“ објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду (Лиман, Подбара, Ново Насеље, Булевар ослобођења..) уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру Bella ciao. Сви концерти уједно су и знак захвалности за све оне који су неуморно радили током полицијских часова и карантина, од медицинских радника, преко медија до припадника полиције.

Из тог разлога, концерти се и организују уз подршку Полицијске управе Нови Сад.

„Док глумимо на позорници, понекад се занесемо сопственом филозофијом позоришта, улогом претеча друштвених промена, и у томе изоставимо публику. Не можемо да очекујемо да ћемо сутра вратити у сале, као да се ништа никада није десило, али можемо да се вратимо коренима позоришта и музике, можемо да се вратимо публици. Можемо да покажемо да је позориште и даље ту,“ закључују у Српском народном позоришту.

извор: РТВ
фото: РТВ (Јарослав Пап)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *