Ispravljen natpis na spomen-ploči žrtvama racije

Uoči obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije, otkrivena je restaurirana spomen-ploča na Keju žrtava racije,  koja se nalazi pored spomenika „Porodica“.

 

 

Na spomen-ploči koju je uredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada,  u natpisu u kojem se pominje oko 4000 žrtava zločina iz 1942.godine,  zamenjena je reč „Cigana“ i sada se navodi da je reč o žrtvama koje su bile „Romi“. Prema rečima inicijatora ove izmene, predsednika Romskog vojvođanskog centra za demokratiju Aleksandra Jovanovića, time je ispravljen pogrdan naziv i „svako ko prolazi kejom ili dolazi u spomen-kompleks da oda poštu stradalima, znaće da Rome ne treba da oslovljava kao Cigane“.  Kako je rekao, inicijativu da se tekst na spomen-ploči ispravi podneo je taj centar, ali su ga podržale  i druge romske organizacije širom Vojvodine, a i Grad Novi Sad je prepoznao potrebu da ta greška bude ispravljena.

Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić istakla je da je Grad Novi Sad prihvatio i podržao inicijativu za zamenu spomen-ploče jer je, kako je istakla, “ ovo multikulturalno podneblje koje neguje različitosti kulturnog i svakog drugog identiteta“.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić naveo je da je Grad izdvojio 600 hiljada dinara za restauraciju te ploče, kao i za čišćenje ostalih, na kojima su popisana imena žrtava Novosadske racije. Za tri dana, mađarski okupator je pobio i pod led bacio više od 1200 Novosađana u tri januarska dana, dok je širom Južne Bačke   u januaru 1942.godine pobijeno oko 4000 Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda .

Teskt i foto: M.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *