Исправљен натпис на спомен-плочи жртвама рације

Уочи обележавања 80. годишњице Новосадске рације, откривена је рестаурирана спомен-плоча на Кеју жртава рације,  која се налази поред споменика „Породица“.

 

 

На спомен-плочи коју је уредио Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада,  у натпису у којем се помиње око 4000 жртава злочина из 1942.године,  замењена је реч „Цигана“ и сада се наводи да је реч о жртвама које су биле „Роми“. Према речима иницијатора ове измене, председника Ромског војвођанског центра за демократију Александра Јовановића, тиме је исправљен погрдан назив и „свако ко пролази кејом или долази у спомен-комплекс да ода пошту страдалима, знаће да Роме не треба да ословљава као Цигане“.  Како је рекао, иницијативу да се текст на спомен-плочи исправи поднео је тај центар, али су га подржале  и друге ромске организације широм Војводине, а и Град Нови Сад је препознао потребу да та грешка буде исправљена.

Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић истакла је да је Град Нови Сад прихватио и подржао иницијативу за замену спомен-плоче јер је, како је истакла, “ ово мултикултурално поднебље које негује различитости културног и сваког другог идентитета“.

Директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић навео је да је Град издвојио 600 хиљада динара за рестаурацију те плоче, као и за чишћење осталих, на којима су пописана имена жртава Новосадске рације. За три дана, мађарски окупатор је побио и под лед бацио више од 1200 Новосађана у три јануарска дана, док је широм Јужне Бачке   у јануару 1942.године побијено око 4000 Срба, Јевреја, Рома и других народа .

Тескт и фото: М.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *