Изложба свих радова са конкурса за најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада

На конкурсу за Меморијални центар, најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада, изабрано је решење ауторског тима „Spring Studio”, које ће, уз све остале пристигле радове, бити представљено у оквиру изложбе у Дистрикту, од понедељка 23. јануара, поводом обележавања 81. годишњице Новосадске рације.

Меморијални центар биће један од најзначајнијих легата пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, заједно са свим процесима који су му претходили, а који су постављени као нове праксе приступа у архитектури.

„Нови Сад је једна од ретких Европских престоница културе, која се једнако посветила и просторима, као и програмима, и што је најважније – процесима, који су постали темељи за нове праксе. У сарадњи са релевантним стручњацима, али и позивањем грађана да се укључе, ми смо најпре променили приступ од микронивоа, у оквиру конкурса Nova mesta – Mikrogranting и уређења малих урбаних целина, затим преко обнове и ревитализације објеката, као што су културне станице и Дистрикт, па све до изузетно комплексних пројеката какав је Меморијални центар, који има вишеструки значај. Процеси који су довели до свега тога, конкурс, а на крају и изложба која јавности приказује све пристигле радове, легати су који треба да надживе сам пројекат Европске престонице културе и, надам се, додатно се развију и у квантитативном и у квалитативном смислу”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Стручни жири, који су чинили најрепрезентативнији представници и представнице – архитекте, историчари, представници Епархије бачке и Јеврејске општине, донео је одлуку да награду додели другопласираном решењу, које се јасно издваја као најпромишљеније и квалитативно најуспешније. Недвосмислен став жирија јесте да ово решење заслужује даљу пажњу, као и да би требало да уђе у процес даљег развоја и коначне реализације уз поједине дораде на основу смерница датих у образложењу. Поред ове, додељене су и три треће награде.

Жиријем који је одлучивао о победничком урбанистичко-архитектонском решењу председавао је др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци су помогли и академик Бранислав Митровић, докторка уметности и дипломирана архитекткиња Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чинили су и историчари, др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер. Тим за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра, Град Нови Сад је формирао у сарадњи с Епархијом бачком и Фондацијом „Нови Сад — Европска престоница културе”.

Ауторски тим „Spring Studio” чине: Маја Драгишић, д.и.а., Милан Божић, д.и.а., Милица Милосављевић, м.и.а. и Дивна Бабовић, д.и.п.а., са пројектантским тимом који чине Катарина Црљеница д.и.а., Александар Бојанић д.и.а. и Тамара Конеска, м.и.а.

Изложба радова пристиглих на урбанистичко-архитектонски конкурс за Меморијални центар биће отворена до недеље, 29. јануара.

У оквиру комплекса Меморијалног центра планиране су три просторно-програмске целине – објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, које ће у урбанистичком смислу заокружити простор Дистрикта, причајући аутентичну причу о Новом Саду из 20. и с почетка 21. века.

Меморијални центар посвећен је свим невино страдалим жртвама у Погрому у Јужној Бачкој током јануара 1942. године.

Више детаља и образложење о резултатима урбанистичко-архитектонског конкурса можете пронаћи на сајту novisad2022.rs

извор, фото: ЕПК НОВИСАД2022

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *