Društvo novinara Vojvodine uručilo ovogodišnja „Zlatna pera“

Ovogodišnji dobitnici nagrada „Zlatno pero“ DNV-a za profesionalne domete u 2021. godini su: novinar Večernjih novosti, Tanjuga i Dnevnika Đorđe Vukmirović, novinar i producent iz Čačka Gvozden Nikolić, autorka emisije RTS-a „Znanje – imanje“  Jasmina Nikitović Stojičić i pokretač lista na srpskom jeziku  i predsednik udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič. Priznanja su im uručena 2.jula na svečanosti uoči Izborne skupštine DNV-a, održane u amfiteatru Spensa.

Laureati „Zlatnog pera“ sa predsednikom DNV-a Petrom Kočićem

Zahvalivši DNV-u u ime svih dobitnika „Zlatnih pera“, novinar i producent, vlasnik agencije Rina i predsednik Udruženja medija i medijskih radnika Srbije Gvozden Nikolić istakao je da je, radeći u medijima, „upoznao ovaj divni narod i njegov mentalni sklop, što je najvrednije u ovoj profesiji“, dodajući  da je priznanje kolega iz Vojvodine  „kruna svega što je do sada radio“. Nagrada DNV-a, kaže Nikolić, stajaće mu na istaknutom mestu u vitrini, pored Sretenjskog ordena dobijenog od predsednika Srbije i priznanja Takovski orden Grada Čačka.

„Verujem da je ovo nagrada za novinarstvo kojim sam se ja bavio celog života, a to je novinarstvo znanja, temeljnosti, analitičnosti; novinarstvo istine, novinarstvo pružanja informacija gledaocima, slušaocima i čitaocima i ostavljanje njima prava da zaključe šta je istina, a šta ne“, poručio je laureat Đorđe Vukmirović, novinar sa višedecenijskim iskustvom i donedavni pomoćnik pokrajinskog sekretara za javno informisanje, medije i analitiku.

Uručenje nagrade Đ.Vukmiroviću
Obraćanje Gvozdena Nikolića

Nakon svečanosti uručenja godišnjih priznanja za doprinos srpskom novinarstvu, održana je i Izborna skupština Društva novinara Vojvodine. Za predsednika je ponovo izabran Petar Kočić, izveštač za Vojvodinu Radio Beograda. Reizabrani predsednik naglasio je da je pandemija sprečila DNV da realizuje sve planirane aktivnosti  u prethodnom periodu, ali da  su kao udruženje ponosni na aktivno učešće  na medijskoj sceni Srbije, ali i na međunarodnom planu, s obzirom na to da je DNV uspostavio odličnu saradnju sa kolegama iz Rusije, Belorusije i Bugarske.  „Uradili smo dosta i na tehničkom opremanju kako bismo kolegama bez stalnog zaposlenja omogućili da realizuju svoje projekte i da na taj način nešto i zarade. Plan nam je da i u narednom periodu nastavimo sa tim aktivnostima“, izjavio je Kočić.

Na kraju svečanog dela Skupštine, predsednik DNV-a uručio je  mladom i veoma uspešnom novinaru RTV-a Branimiru Kozarovu, koji je prošle godine po drugi put postao otac ,  srebrnjak s  likom „Belog anđela iz Mileševe“,  pošto DNV  tradicionalno daruje svaku novu „novinarsku bebu“, kao jedan vid podsticaja kolegama, ali i natalitetu u zemlji.

Na Izbornoj skupštini izabrani su novi Upravni i Nadzorni odbor, kao i Sud časti, nakon čega je za dobitnike nagrada „Zlatno pero“, od danas i nove počasne članove DNV-a, upriličen koktel u klubu Društva novinara Vojvodine.

Tekst: Vojvođanski novinar

Foto: Mila Stefanović (DNV)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *