„Дрво за песника 2024“ одржано у Дечјем селу у Сремској Каменици

У Дечјем селу „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици одржана је манифестација “Дрво за песника 2024”, на којој су деца из основне школе у том месту, заједно с другарима из Дечјег села, посадила четири дрвета – три јеле, у част наших великих песника Јована Јовановића Змаја, Десанке Максимовић и Мирослава Мике Антића, као и магнолију – у знак захвалности књижару Радмилу Мулићу који је 2008, заједно са  Удружењем војвођанских учитеља,  осмислио и покренуо ову манифестацију.

Фото: С.Шушњевић (Дневник)

Поводом 2. априла, Светског дана дечје књижевности, директор Градске библиотеке Александар Јокановић уручио је деци из Дечјег села 350 књига и часописа који су прикупљени у акцији „Поклон-збирке Рајка Мамузића“, РТВ-а и Змајевих дечјих игара. Према речима председнице Удружења војвођанских учитеља Вере Стојшић Гашпаровски, манифестација је опстајала годинама захваљујући ентузијазму недавно преминулог власника новосадске „Мале велике књиге“ Радмила Мулића, а након његове смрти , упркос кризи,  наставила је да траје захваљујући иницијативи новинарке Радио Новог Сада Мирјане Петрушић.  План је, каже, био да се у Каменичком парку крај Дечјег села направи „Парк песника“, али многа стабла која су до сада посадили нису доживела ни наредну манифестацију.  Директор Дечјег села Мирко Јанкелић захвалио је иницијаторима манифестације на поклону у виду стотина дечјих књига, али и на томе што су одабрали Дечје село, као место за ту јединствену еколошко- књижевну манифестацију.

У програму су ове године учествовали ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице, који су пред садњу сваког четинара рецитовали стихове оног песника којем је  одређено дрво посвећено, а за музички део програма био је задужен Миодраг Миша Близанац који је децу обрадовао изводећи добро познате песме уз гитару. Манифестацији у Дечјем селу присуствовале су и ћерка и унука Мике Антића.

Како би посађене јеле биле сачуване, ове године неколико малишана из Дечјег села добило је  титуле „чувара дрвећа“.  Кристина, Урош и Катарина заливаће и водити рачуна о заштити Змајеве, Микине и Десанкине јеле, док ће  Драгана бринути о магнолији Радмила Мулића.

Текст: Војвођански новинар

Насловна фотографија: Удружење војвођанских учитеља

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *