До 10 сати за помоћ се пријавило више од 524. 000 грађана, до 20.маја исплата свима

До 10 сати за директну помоћ од 60 евра, у оквиру трећег пакета помоћи државе у борби против пандемије, пријавило се више од 524.000 грађана, изјавила је саветница министра финансија Ана Јовић. Она је, гостујући на ТВ Прва, навела да ће од 5. маја грађани моћи да се пријављују и преко кол-центра.

 Министар финансија Синиша Мали за РТС рекао да се у првих пола сата пријавило више од 20.000 људи, док се прошле године за помоћ од 100 евра у првих пола сата пријавило 3.900 особа, односно око пет пута мање.

„У поноћ смо отворили сајт трезора. Систем пријављивања је веома једноставан – укуцате јединствени матични број грађана, број личне карте и банку преко које желите да примите помоћ. Очекујемо да до 12 сати пређемо 500.000 пријављених“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да се за помоћ не пријављују најстарији, корисници социјалне помоћи и они под управом за кривичне санкције, којима новац аутоматски леже на рачун.

Говорећи о плану исплате он је казао да ће до 6. маја бити исплаћени сви пензионери, од 7. маја креће исплата корисницима социјалне помоћи и управе за кривичне санкције, а од 12. маја исплата свим осталим грађанима.

„Рачунам да ћемо до 20. маја исплатити све. Пауза између 9. и 12. маја је јер исплаћујемо другу минималну зараду као део пакета помоћи привреди“, рекао је Мали.

Пунолетни грађани који имају важећу личну карту и пријављено пребивалиште у Србији, од данас могу да се преко сајта Управе за трезор почну пријављивати за помоћ државе од 30 плус 30 евра, у динарској противвредности.

Пријављивање ће изгледати исто као и прошле године када су се грађани пријављивали за помоћ од 100 евра.

Дакле, на сајту Управе за трезор треба да прво кликну на поље Подношење пријаве, упишу број личне карте и банку код које имају отворен рачун.

Грађани који немају отворен рачун ни у једној банци, треба да у падајућем менију кликну на банку преко које би желели да им се исплате паре и у њој ће им бити и отворен рачун.

Од 5. маја почеће пријављивање и путем кол-центра, с тим што ће број телефона бити накнадно објављен, а пријављивање ће трајати до 15. маја.

Пензионери, затим корисници социјалне помоћи као и људи који су на издржавању затворске казне не треба да се пријављују за помоћ.

Новац ће прво и то 6. маја добити пензионери, а дан касније паре ће стићи корисницима социјалне помоћи и онима који су на издржавању затворских казни.

Сви ће добити по 30 евра у динарској противвредности, а других 30 евра следи им у новембру, док ће пензионери у септембру добити по још 50 евра.

Осталим грађанима ће првих 30 евра почети да се исплаћује 12. маја а очекује се да ће сви новац добити до 20. маја, док других 30 евра могу очекивати у новембру.

Како је најављено из Министарства финансија Срби, на Косову и Метохији у трећој и четвртој недељи маја могу очекивати помоћ државе.

Сви они ће, укључујући и децу, добити по 100 евра, док ће незапосленима бити уплаћено по 200 евра.

Незапослени у осталом делу Србије у јуну ће добити помоћ од 60 евра.

извор: РТВ
фото:www. 24sedam.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *