Доживљај света из угла детета – Цртежи путују временом до Застава будућности

Најбогатија збирка дечјих и омладинских радова у Европи налази се у Новом Саду, и то у оквиру Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине који броји више од 20 хиљада дечијих радова из 110 земаља света. „Заставе будућности“ Европске престонице културе су зато биле одличан моменат да се изроди мултимедијална интерактивна изложба дечијих и омладинских радова „Цртежи путују временом“ која ће бити отворена 28. априла у новообновљеном објекту Радионица, у Креативном дистрикту. Трајаће до 15. маја.

Изложба представља својеврсан времеплов, хронолошки приказ развоја дечјег и омладинског цртежа и његовог доживљаја света, у коме је посетиоцу омогућено да „посети“ седамдесет година уназад, идући до 1954. и почетака Европске уније.

„У питању су радови деце и омладине првенствено из бивше Југославије, али ту је и међународна колекција која обухвата 110 земаља света. Изложба је бити подељена по декадама, по павиљонима и на тај начин ће посетиоци моћи да прате тај развој и хронологију развоја дечијег цртежа. И на крају тог пута очекује нас један Павиљон будућности, као једна временска капсула где ће деца имати прилику да стварају”, рекла је директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, Љубица Танкосић.

Како би се омогућила културна размена деце и младих и подстакао разговор о будућности Европе, неопходно је осврнути се на прошлост и не заборавити шта све она носи са собом. Изложба приказује ретроспективни развој деце и младих и њихову перспективу у односу на различите доминантне друштвене и културне вредности и трендове.

„У оквиру изложбе публика ће имати прилику да погледа и својеврсан Павиљон међународне колекције где ће заправо стајати ликовни радови деце из читавог света. Укупно ће бити изложено негде око 1000 радова које укључују цртеже, слике, графике, и то графике великог формата свих техника које се раде са децом. Такође, и један мањи број ситне керамике. Публика ће моћи да прати хронологију развоја цртежа, а у склопу изложбе биће представљене и скулптуре које су радила овдашња деца са менторима. Приликом израде тих скулптура смо ангажовали 200 деце“, додала је Танкосић.

Уклопљени у идејну целину, изложба ће илустровати ход времена кроз развој деце и омладине и њиховог стваралаштва у односу на основне вредности Европске уније, као што су људско достојанство, слобода, демократија, једнакост, владавина закона и људска права. Ове вредности промовишу идеју отвореног демократског друштва базираног на савременом хуманизму, које су увезане са историјом, културом и идентитетом Новог Сада.

Поред ове изложбе, „Заставе будућности“ подариће публици још три изложбе – „Они живе” која ће осликати свакодневицу студентског града, нове савремене уметничке праксе у виду  „Разлика”, као и „Отићи или остати” која ће бити смештена на Субином платоу. Такође, од 28. до 30 априла, у Креативном дистрикту наступиће млади џез састави Artur Possing kvartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, Drumbooty, Àbáse, Frontline Vibers, Turbojazz, потом представници новог „новог таласа” у земљи и региону Marko Louis, Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, као и ди-џејеви Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy.

Уметнички израз младих користиће и језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта „Уметност на длану”, фестивалу уличног плеса Groovin’, циркуским радионицама и перформансима „Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа?”, пројекту „Повезивање кроз моду”, где ће се представити млади дизајнери и дизајнерке, као и у оквиру перформанса „Ecoute/Expansion” француске кореографкиње Кицу Дибуа, у сали компаније НИС, која је и спонзор овог програма.

„Заставе будућности” стављају фокус и на активацију и едукацију младих, и то кроз промоцију здравог начина живота, у оквиру ИДЕА Покретног коктел бара, ДДОР chill out зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, а ту је и радионица А1 Србија – „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница”, коју ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Подршку програма „Заставе будућности” пружили су ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и НИС. Више информације о програму „Заставе будућности” можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *