DOBRI LJUDI, DOBRA DELA na delu

Škola srpskog jezika SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli želeći da sećanja na plemenita dela dobrotvora sačuvaju od zaborava, i ove godine je organizovala manifestaciju „Dobri ljudi, dobra dela“ na kojoj je učestvovalo tridesetak osnovnih škola iz regiona. Predstavljena su njihova dobra dela, humanost na delu, a što bi trebalo da bude primer drugima da se pokrenu, udruže i pomognu.

U susret jubileju SPKD „Prosvjeta“, 120 godina od osnivanja, podsetili su se imena dobrih ljudi, koji su podržavali i podsticali rad Društva. Oni su svojim dobrim delima pomogli mladim studentima da završe školovanje, pomagali različite ustanove, osnivali ili pomagali osnivanje biblioteka i čitaonica, svojim ličnim uticajem i materijalnom potporom dali su mnogo za kulturni i prosvetni napredak svoga naroda.

Svetle primere velikih dobrotvora nastavljaju i nove generacije, svako koliko može. Deca slede primere svojih učitelja i tako divni krug dobrote i ljubavi traje.

Dan rođenja čoveka kome su mnogi izražavali blagodarnost za ono što su postali odabran je za dan održavanja manifestacije. Ljubomir Krsmanović rođen je u Brčkom, 14. februara 1856. Čovek čiji će život biti ispunjen dobrim i plemenitim delima, rodoljubljem, velikom željom da pomogne rodu.

„Rodu se najbolje odužuje čovek, kad ga ljubi iskreno i radi za nj ne samo rečju no i delom.“ (LJ. Krsmanović)

Majka velikog srpskog rodoljuba i dobrotvora Ljube Krsmanovića rođena oko 1830. u Tuzli.

„Dom roditeljski najbolja je škola za život, a majka najpozvaniji učitelj.“ (Petra Krsmanović)

https://www.youtube.com/watch?v=T-w3Xkwy6HA

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *