Mladi sa KiM i ove godine na „Tesla global forumu“

Na poziv Tesla Global foruma, a u organizaciji Udruženja „Glas Metohije“, mladi sa Kosova i Metohije boravili su od 7. do 10.jula u Novom Sadu. Četrnaestoro dece iz   Gračanice, Goraždevca  i Vitine, kao i pet studenata iz Kumanova u Severnoj Makedoniji, učestvovalo je u brojnim aktivnostima Tesla foruma, posetilo brojne znamenitosti širom Vojvodine i u srpskoj prestonici i razmenilo iskustva sa svojim vršnjacima u severnoj srpskoj  pokrajini.

Predavanja, književni susreti i okrugli stolovi u Arhivu Vojvodine, obilazak parka prirode Zasavica i učešće u nedeljnoj liturgiji u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori, samo su neki od događaja u okviru Tesla global foruma koji za decu sa Kosova i Metohije predstavljaju jedno divno i nezaboravno iskustvo“, navodi za naš portal predsednik udruženja „Glas Metohije“ Stojan Predović. Ističe da je ovo četvrti put zaredom kako srednjoškolci i studenti sa KiM dolaze u Vojvodinu i vraćaju se kući sa divnim uspomenama na lepo druženje, ali i sa zanimljivim i korisnim saznanjima koja su dobili od uglednih učesnika manifestacije – srpskih pisaca, umetnika, istoričara, novinara,  naučnika…
„Bilo je planirano da dođe pedesetak mladih, ali njihove opštine nisu uspele da obezbede prevoz, pa su mnogi odustali. Uprkos tome, zahvalni smo  što su lokalne samouprave na KiM u proteklom periodu,  tri godine zaredom, ipak uspevale da organizuju prevoz i time su stotinama dece omogućile učešće na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u čast Nikole Tesle“, objašnjava Predović, inače inicijator brojnih i veoma čestih  humanitarnih akcija za decu sa KiM. Zahvalivši organizatoru na gostoprimstvu, Arhivu Vojvodine kao domaćinu dešavanja, kao i svima koji su ostavili snažan utisak na decu (poput članova grupe Beogradski sindikat, pisca Vladimira Kecmanovića, reditelja Dragoslava Bokana), predsednik „Glasa Metohije“  dodaje da posebnu zahvalnost duguju i gospođi Danijeli Simonović Mitić iz Gračanice koja je sve vreme bila sa njima.
Mladi sa KiM i iz Sev.Makedonije (u sredini Stojan predović – Glas Metohije)
Autor: Vojvođanski novinar
Foto: Glas Metohije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *