ДАРА ПРЕВРШИЛА СВАКУ МЕРУ

Старим мукама нема краја

 

Медијска и новинарска удружења, због учесталих тужби којима су блокирани рачуни многобројних емитера, затражила су хитан састанак са надлежнима у Организацији произвођача фонограма Србије (ОФПС)

 

Саопштење преносимо у целости:

Долепотписана новинарска и медијска удружења упућују Вам ЗАХТЕВ ЗА ОДРЖАВАЊЕ ХИТНОГ САСТАНКА. Разлог хитности су учестале тужбе које ОФПС шаље емитерима, покренути судски поступци и блокаде рачуна емитера којима им се онемогућава рад и прети принудним гашењем многобројних медија.

Теме састанка су наши следећи захтеви:

  1. Моментално повлачење свих тужби и принудних наплата против емитера насталих након једностране промене облика накнаде, без обавештавања емитера као друге уговорне стране. У току је блокада рачуна емитера због једностране промене начина обрачуна накнаде и преласка на тобоже МИНИМАЛНУ накнаду која је у неким случајевима чак 70-80 пута већа од досадашње накнаде према оствареном приходу, односно већа за више од 6.000%. Сада се емитерима шаљу још веће месечне аконтације од 160.000-180.000 динара, што је за већину емитера неодрживо.

ОФПС мора уважити чињеницу да је проширење зоне покривања емитера урађено ради задовољења јавног интереса у јавном информисању грађана Србије, а не, како ОФПС тумачи, само због проширења маркетиншког тржишта. Уосталом, годишњи приходи емитера то недвосмислено потврђују.

 

  1. Повлачење и најхитнија промена свих Уговора и Анекса уговора између ОФПС-а и емитера, како би ОФПС прецизно дефинисао и усагласио са емитерима када се и зашто прелази са једног начина обрачуна накнаде на други. То не може бити једнострано право ОФПС јер су емитери тиме доведени у неравноправан и неправан положај. Апсурд је да једна страна (ОФПС) мења уговор кад и како хоће и да примењујући тзв. МИНИМАЛНУ накнаду испоручује милионске рачуне. То је нонсенс који води ка убрзаном стечају и гашењу емитера.

Такође, тражимо да у Уговору, као и Анексу уговора буде јасно наведен износ накнаде, односно аконтације сваком емитеру, а не формуле и нејасни начини обрачуна накнаде.

 

  1. Захтевамо транспарентно одређивање износа накнаде емитерима, јер је евидентно нарушавање тржишног принципа заштите конкуренције, пошто се неким емитерима који имају далеко већу покривеност обрачунавају износи од 40-50.000 динара, а неким другима, за мањи број гледалаца, и до 180.000 динара. Како је то могуће?

 

  1. Покретање иницијативе за измену и допуну постојећег тарифног система као и за договор о методологији утврђивања релеватности медијских удружења су оправдани разлози за ново преговарање.

Овим путем вас такође обавештавамо да ће сви заинтересовани емитери до одржавања траженог састанка и проналажења обострано прихватљивог решења заснованог на Закону и поштеним тржишним принципима установљеним добром праксом, суспендовати важење свих потписаних Уговора и Анекса Уговора.

Овај допис ће бити један од наших доказа у евентуалном судском спору и у свим видовима институционалне и ванинституционалне борбе за опстанак наших медија и очување запослености медијских радника од последица законских злоупотреба и монополистичког положаја ОФПС на медијском тржишту.

 

Стога у најкраћем року очекујемо ваш позив и састанак о горе на веденим темама, како би спречили гашење великог броја емитера и медијских слобода у Србији.

 

Друштво новинара Војводине(ДНВ),

Удружење радио станица Србије(РАБ),

Удружењe медија и медијских радника (УММР),

Удружења електронских медија (ComNet),

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС),

Удружење новинара Србије (УНС).

 

 

фото: google 903958-soundmaster-nr912

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *